Цената на златото в петък сутринта расте, сочат данните от търговията. Цената на благородния метал се подкрепя от отслабването на долара и корективната динамика, докато цената на златото може да покаже спад през седмицата.

Към 9:25 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нараства с $4,90, или с 0,25%, до $1948,60 за тройунция.

Жълтите кюлчета се продават на спот пазара по 1949,63 долара за една тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси за среброто в същото време се повишава с 0,56% до 23,038 долара за унция.

Доларовият индекс (динамиката на долара спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) днес сутринта пада с 0,17%, до 104,07 пункта. Отслабването на долара прави златото по-достъпно за закупуване от притежатели на други валути.

Но като цяло, от началото на тази седмица златото може да покаже спад в борсовите котировки с 1,7%, тъй като през предходните четири търговски сесии скъпоценният метал е поевтинявал - това може да е третата поредна седмица, в която стойността му намалявала.

Важно събитие от седмицата е темата за преговорите за тавана на държавния дълг на САЩ. В четвъртък президентът Джо Байдън каза, че няма да има фалит в страната и преговорите с Конгреса вървят около бюджетните параметри. Министерството на финансите предупреждава в писма до Конгреса, че още на 1 юни САЩ вероятно няма да могат да обслужват изцяло задълженията си, ако законодателите не разрешат увеличаване на лимитите за заеми.