Цената на златото леко се повишава във вторник сутринта, поради днешното отслабване на долара спрямо основните световни валути, сочат данните от борсовата търговия с благородния метал.

Към 9:35 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с $2,40, или с 0,12%, до $1976,70 за тройунция.

На спот пазара жълтите слитъци се продават по 1960,75 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси за среброто в същото време се повишавас 0,14% до 23,66 долара за унция.

Лекото увеличение на цената на благородния метал може да бъде улеснено от обезценяването на долара. Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) днес сутринта се понижава с 0,13%, до 103,86 пункта. Обезценяването на долара прави златото по-достъпно за закупуване от притежателите на други валути.

Пазарите очакват с нетърпение срещата на Федералния резерв на САЩ следващата седмица. Американския парично-кредитен регулатор ще обяви решението си относно основния лихвен процент след двудневно заседание на 13-14 юни. Според CME Group 77% от експертите очакват ставката да остане на сегашното ниво от 5-5,25% годишно.

Освен това регулаторът ще публикува макроикономически прогнози, а след това ръководителят на Фед Джером Пауъл ще говори на пресконференция.