Най-зле пазената тайна в света на технологиите поне през последните месеци вече окончателно се превърна във (виртуална) реалност - Apple представиха по време на своята конференция за разработчици WWDC23 първия си "пространствен компютър" - Apple Vision Pro.

Казано почти на български език, това e AR/VR "шлем" (като тези на Oculus, например), но с много мощен хардуер и характерното за "ябълковата" компания внимание към софтуера и дизайна. Надеждата на Apple е с Vision Pro да се окажат в авангарда на следващата голяма технологична промяна. Последната започна с iPhone през 2007 г.

Bloomberg: Очилата за виртуална реалност на Apple ще струват между $2000 и $3000

Колко ще струват очилата за виртуална реалност на Apple?

Устройството ще работи с нова операционна система, наречена realityOS

Контекст: Поне от 30 години технологичните компании се опитват да създадат работещо решение за виртуална (VR) или добавена (AR) реалност, но нивото на хардуера, качеството на програмните продукти и цената до момента са бариера пред масовото навлизане на тези продукти.

Както се случи с компютрите с графичен интерфейс, смартфоните и таблетите, Apple навлизат във вече създадена категория с ясното намерение да я променят по свой образ и подобие и в резултат да постигнат доминация.

Honda вече проектира коли във виртуална реалност

Този автопроизводител вече проектира колите във виртуална реалност

Новият SUV Prologue е разработен по време на пандемията с работа от разстояние

Хардуер: Не е трудно човек да си представи Vision Pro на върха на "хранителната верига" при VR устройствата. 12 камери захранват два micro-OLED дисплея с резолюция от 23 мегапиксела, като изображенията се опресняват със скорост от 12 милисекунди - 8 пъти по-бързо от мигването на човешкото око.

Снимка 621107

Източник: Apple

За да се случва това, Apple са комбинирали специална двуядрена версия на процесора M2 с новия копроцесор R1. Технология на Zeiss ще помага на потребителите да получат възможно най-добро визуално изживяване даже и да са с коригирано зрение. Пространственото аудио се адаптира към анатомията на носещия шлема.

С кабел устройството може да се ползва цял ден, а на батерия - до 2 часа.

Единственият български производител на VR очила, който иска да стъпи на световния пазар

Единственият български производител на VR очила, който иска да стъпи на световния пазар

Виртуалната реалност набира популярност у нас

Софтуер: Демонстрациите на Apple показват как с помощта на Vision Pro навсякъде в пространството можем да си "поставим" 100-инчов виртуален екран за програми, срещи, видео и игри, но спокойно можем и напълно да излезем от физическия свят или пък да се "потопим" в панорамните си снимки - балансът е изцяло под потребителски контрол.

Отговорна за всичко това е новата операционна система visionOS, която може да се управлява с поглед, жестове и глас и има триизмерен интерфейс, който се адаптира към заобикалящата среда. Налице е пълна интеграция с macOS, а също и поддръжка на Magic Keyboard и Magic Trackpad.

Снимка 621106

Източник: Apple

Операционната система има и собствен магазин за съдържание, както и съвместимост с над 100 игри в Apple Arcade.

Какво следва: Apple Vision Pro ще е на американския пазар в началото на следващата година на трудносмилаемата даже зад Океана цена от 3499 долара.

От друга страна: Това, че до момента никой не е успял да направи истински VR пробив, не означава обезателно, че Apple ще успее. Огромен фактор в случая е достъпността на принципно новото устройство - 3,5 хил. долара за потребителски продукт са много пари във времената на инфлация и икономическа несигурност.

Ако пък всъщност, както някои фенове на Apple обясняват онлайн, това е хардуер за разработчици и тепърва ще дебютират по-достъпни и опростени VR очила за широките маси, то значи сме станали свидетели на първия голям маркетингов гаф на компанията от много години - всички промоционални материали за Vision Pro показват как шлемът се използва от обикновени хора.

Снимка 621104

Източник: Apple

Ако стартът се окаже колеблив, амбицията на Apple да се наложи над конкурентите чрез по-мощната си екосистема може да остане неизпълнена - за пълен магазин с приложения са ти нужни потребители, иначе просто никой външен разработчик няма да се занимава с платформата ти.

Освен всичко това, Vision Pro може да е с доста добър дизайн като за носим VR хардуер, но даже и той изглежда като нещо, извадено от 90-те - а и външният вид е важен тогава, когато искаш устройството ти да се превърне в мейнстрийм продукт.