2-годишният цикъл на употреба на смартфоните вече е в миналото, като цели 33% от българите използват устройствата, докато не спрат да работят, а други 46% правят ъпгрейд повече от 24 месеца след покупката.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Това става ясно от проучване на Yettel, представено при откриването на нова инсталация за събиране на излязла от употреба електроника в центъра на София.

"Рециклаторът" има малка музейна експозиция от стари мобилни телефони, както и различни фигури от вложените в тях материали.

Сред тях прави впечатление седящият "кебелен човек", направен от 350 метра стари кабели.

Снимка 657876

Източник: Yettel

Вътре в инсталацията чрез мултимедия се разяснява какво точно се случва с електрониката, след като просто я изхвърлим на боклука.

Снимка 657856

Източник: Явор Николов

За такъв тип поведение - въпреки всичките екологични вреди от него, признават една осма от потребителите.

Други 43% пазят устройства, които вече не ползват, посочи съветникът по устойчиво развитие в Yettel Маргита Колчева.

Снимка 657862

Източник: Явор Николов

Телекомът още от 2008 г. има различни инициативи в подкрепа на кръговата икономика като възможност за разделно събиране на електронни отпадъци.

Така само през миналата година Yettel изчисляват, че усилията им са спомогнали 27 233 кг непотребни устройства да не бъдат изхвърлени в природата, като събраното в магазините е с 60% повече.

На събитието присъства и зам.-кметът на столицата Надежда Бобчева

Източник: Явор Николов

На събитието присъства и зам.-кметът на столицата Надежда Бобчева

Амбицията на компанията е да предотврати изхвърлянето на 127 000 кг електронни отпадъци.

"Рециклаторът" ще е на пл. "Света Неделя" в София до края на март, като, освен да се освободят от излишните джаджи, посетителите могат да се включат и в томбола за Nothing phone (2).

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.