По-скъпа електроника, затруднена глобална търговия и по-висок държавен дълг са сред най-рисковите последици от потенциална война на Корейския полуостров. Това показва доклад на фирмата за икономически изследвания Capital Economics.

Преди време американският президент Доналд Тръмп потвърди, че "сериозен конфликт със Северна Корея е възможен и всички опции са поставени на масата".

Междувременно японският премиер Шинзо Абе коментира, че международната общност трябва да стои зад принципа "действие срещу действие", след като Пхенян продължава със своите опити с ядрени оръжия.

Сигурно е обаче, че при по-сериозни военни действия на Корейския полуостров глобалната икономика ще понесе тежки удари, като се има предвид, че в конфликта ще бъдат замесени две основни сили - САЩ и Южна Корея.

Втората е четвъртият най-голям производител на електроника в света.

"Дори краткотраен конфликт ще има катастрофално действие върху южнокорейската икономика", посочват експертите от Capital Economic, цитирани от CNBC.

При подобен сценарий компаниите ще бъдат принудени да търсят други доставчици на компоненти за електроника. Световната икономика обаче не разполага с достатъчно голям капацитет, за да може да компенсира напълно производството на Южна Корея.

Това означава, че някои от водещите компании на пазара ще бъдат принудени да преустановят дейност, а от друга страна изборът на електроника ще бъде силно ограничен и цените ще тръгнат нагоре.

Вследствие по-скъпите продукти ще създадат проблеми за развитите икономики.

"Потребителите от САЩ харчат за електроника, включително за смартфони, камери, таблети и компютри грубо 1% от потребителската кошница. Войната в Корея може да удвои цените на тези стоки, което от своя страна да повиши с 1% инфлацията в Щатите", обясняват експертите.

Най-голямо отражение евентуален военен конфликт ще има върху международната търговия, като девет от десетте най-натоварени пристанища в света се намират в Азия, включително това в корейския град Бусан.