Китай работи върху супер мощна ракета, която ще бъде в състояние да доставя по-тежки полезни товари до ниска околоземна орбита от тези на НАСА, обяви водещ китайски космически експерт.

Ракетата "Дълги март-9", която е в процес на разработване, ще може да пренесе 140 тона до ниска околоземна орбита - където летят наблюдателните сателити и телевизионните спътници. Тя трябва да бъде пусната в експлоатация до 2030 г., каза Лонг Лього, старши служител от Китайската академия по инженерство, цитиран от държавната агенция Xinhua.

Капацитетът й ще бъде в пъти по-голям от ракетите, които се използват в момента. Европейската ракета Ариана 5 може да носи до 20 тона, а Falcon Heavy на Илън Мъск е с капацитет от 64 тона.

Китайската ракета ще надхвърли и възможностите на системата Space Launch на НАСА, която трябва да влезе в експлоатация през 2020 г.

Основният й корпус на "Дълги март-9" е с диаметър 10 метра, като ще разполага с 4 мощни ракети носители, всяка с диаметър от по 5 метра.

Според китайския космически учен ракетата може да се използва при за кацания на хора на Луната, за проучване на дълбокия космос или за изграждане на космическа соларна централа.

Китай работи и върху космическа ракета за многократна употреба, която се очаква да направи своя първи полет през 2021 г.

Пекин влага милиарди в космическата си програма, управлявана от военни, с надеждата да има собствена космическа станция до 2022 г. и да изпрати хора на Луната в близко бъдеще. Така Китай се надява да настигне основните си конкуренти в космическата надпревара САЩ и Русия.

Китай планира да изгради база на Луната, съобщи в началото на март държавният вестник Global Times, цитирайки ръководителя на Китайската академия за космически технологии.