Космическата компания на американският предприемач Илън Мъск - SpaceX, ще пусне услугата си за сателитен интернет под името Starlink в съседна Гърция през първото тримесечие на 2021 година. Това съобщава местното издание Kathimerini.

Според доклад, цитиран от медията, от американския лидер са се свързали с гръцката ресорна комисия, която се занимава с регулиране на телекомуникационния сектор, като и с правителството, за да може да получи необходимия за дейността си лиценз.

Навлизането на компания като Starlink на гръцкия пазар на интернет услуги вероятно ще доведе до радикална промяна в него, като компанията е да се превърне в международен лидери в този сегмент.

От друга страна остарялата инфраструктура и по-бавната скорост на интернета в много от частите на Гърция продължава да бъде проблем.

От Kathimerini посочват, че се очаква услугата, предлагана от американската компания, да бъде с около 20% по-скъпа от тарифите на местните фирми. Сателитният интернет обаче гарантира 100% покритие със скорост до 150 мегабайта в секунда.

Starlink е една от ключовите дейности, с които се занимава космическата компания SpaceX. Компанията започна да изстрелва сателити за интернет покритие през 2018 година, като досега има над 950 такива, изпратени в земната орбита.

Мъск пусна сателитната интернет услуга Starlink. Каква ще е месечната такса?

Мъск пусна сателитната интернет услуга Starlink. Каква ще е месечната такса?

SpaceX обеща на бета потребителите на своята широколентова интернет услуга приблизително 50 мегабита в секунда