Председателят и технологичен мениджър на компанията Oracle Лари Елисън обяви, че има амбициозен план за своята фирма Redwood, която скоро може да се превърне в най-големия конкурент на Amazon.

На годишната конференция на Oracle, провела се в неделя в Сан Франциско, той заяви, че неговата компания ще се изправи срещу онлайн гиганта и ще се състезава с него в сферата на т.нар. изчисления в облак.

Технологията се отнася до предоставянето на изчислителни услуги. При нея се използват различни ресурси, софтуер и информация, споделяни с други компютри и устройства чрез облачна платформа.

“Ние се намираме в период на голяма промяна – от използването на компютри, в едно помещение, до използването на огромни центрове за данни, наричани облаци”, казва Елисън.

“Amazon е лидер в тази област, но скоро ще има сериозен конкурент”, допълва той, цитиран от International Business Times.

По думите на Лари Елисън за целта ще се използва услугата Cloud@Customer, която ще защитава информацията и ще се придържа към определени законови изисквания.

Преди 10 години Amazon представи своята услуга Amazon Web Services и все още е лидер в областта на изчисленията в облак.