Мащабна световна кибератака може да предизвика средно 53 милиарда долара в загуби за икономиката - число, равняващо се на това след катастрофални природни бедствия като супербурята Sandy в САЩ през 2012 г., твърди Lloyd's of London в свой доклад, публикуван днес.

Проучването, написано с помощта на експертизата на Cyence - компания, която се занимава с моделиране на риск, се е занимало да предвиди възможните икономически загуби от хипотетична хакерска атака на доставчик на "облачни" услуги и атаки срещу операционни системи, ползвани от предприятия в цял свят.

Докладът е основно в помощ на застрахователите, които не могат да пресметнат щетите от възможна атака основно заради липса на исторически данни.

Според проучването щетите за икономиката от подобна атака надминават в пъти тези от рансъмуера WannaCry от май, който засегна машини в над 100 страни.

Както и тези от вируса "notPetya", който се разпространи през юни и тръгна от Украйна, криптирайки данни на заразените машини. Той коства около 850 милиона долара.

Хипотетичната атака, проучена от двете компании, включва заразен код, поставен на сървърите на доставчик на "облачни" услуги и който е настроен да се "включи" след година. Дотогава той ще се е разпространил сред всички клиенти на доставчика - от компании за финансови услуги до хотели и много други сектори.

Според изследването икономическите щети биха достигнали от 4.6 милиарда долара до 121 милиарда долара при екстремни събития. Ако това се случи днес, голяма част от компаниите ще трябва сами да покрият част от щетите, тъй като не са сключили подходящи застраховки.

Загубите от възможно хакване на операционна система би донесло загуби от 9.7 до 28.7 милиарда долара.