Софтуерната компания Microsoft (NASDAQ: MSFT) достигна нов рекорд за всички времена наскоро, като е в крак с по-широкия пазар. Няколко дни по-рано, по време на събитие в новия кампус на Microsoft на 20 май, технологичният гигант представи гама от персонални компютри (PC) с Windows, предназначени за изкуствен интелект (AI).

Наречено Copilot+ PC, портфолиото включва Microsoft Surface и производствените партньори Acer, ASUS, Dell Technologies, HP, Lenovo и Samsung с цени, започващи от $999 и достъпни още на 18 юни.

Ето какво добавя Copilot+ PC към вече силната инвестиционна теза на Microsoft и защо акциите на компанията могат да са първите, които да достигнат пазарна оценка от 10 трилиона долара до 2035-та година.

Copilot+ PC: Как Microsoft виждат бъдещето на компютрите

Copilot+ PC: Как Microsoft виждат бъдещето на компютрите

Нов клас машини, нови процесори и на практика нов Windows

В конференцията си за приходите за третото тримесечие на фискалната 2024 г. Microsoft каза, че Copilot в Windows вече е наличен на близо 225 милиона компютри с Windows 10 и Windows 11 - двойно повече от предходното тримесечие. Copilot е базиран на AI чатбот асистента на Microsoft за приложения на Microsoft 365. Според прессъобщението от 20 май:

"Компютрите Copilot+ са най-бързите и най-интелигентните компютри с Windows, създавани някога. С мощен нов силикон, способен на невероятните 40+ TOPS (трилиона операции в секунда), цял ден живот на батерията и достъп до най-модерните AI модели, компютрите Copilot+ ще ви позволят да правите неща, които не можете на никой друг компютър. Лесно намирайте и запомняйте какво сте видели на вашия компютър с Recall, генерирайте и прецизирайте AI изображения в почти реално време директно на устройството с помощта на Cocreator и преодолявайте езиковите бариери с Live Captions, превеждайки аудио от над 40 езика на английски."

Създаването на персонални компютри с мисъл за AI е добро за индустрията, защото поддържа търсенето на чипове, захранвани с AI, може да увеличи производителността на потребителите и създава възможности за разработчиците и компаниите за потребителска електроника. В неотдавнашното си представяне на печалбите Microsoft каза, че предлага разнообразен набор от AI ускорители, направени от Nvidia, Advanced Micro Devices и собствения си "силикон от първа страна".

Голямо изпитание за разказа за историята на растеж на AI е адаптирането. Ако потребителите прегърнат тези най-нови продукти, фокусирани върху AI, това ще потвърди, че AI не е мода, а следващата информационна революция.

Най-добрият AI залог?

Microsoft може и да не е най-чистата AI игра (Nvidia ще продължи да е номер едно). Въпреки това Microsoft е може би най-многопластовата възможност за AI, защото осигурява приходи от нови технологии по толкова много начини.

В допълнение към PC пазара, Microsoft интегрира AI в своя бизнес с интелигентен облак чрез Azure OpenAI, който се използва от над 65% от компаниите от Fortune 500.

GitHub Copilot продължава да расте с главоломна скорост. Преди две тримесечия, през второто тримесечие на фискалната 2024 г., Microsoft отчете 30% увеличение на абонатите спрямо предходното тримесечие, което доведе общия брой платени абонати до 1,3 милиона. И все пак по някакъв начин отчете още по-бърз растеж през третото тримесечие, увеличавайки платените абонати до 1,8 милиона - 35% увеличение.

Microsoft също предлага персонализирана AI помощ с Copilot Studio. Той отчита 175% увеличение на приемането на Copilot Studio спрямо предходното тримесечие, с което общият брой на организациите, които използват услугата, надхвърля 30 000. Power Platform е подобен инструмент за бизнеса за изграждане на приложения, задвижвани от AI. През последното тримесечие Microsoft каза, че над 330 000 организации, включително над половината от компаниите от Fortune 100, използват Power Platform. Power Apps, който използва Copilot, за да помогне на потребителите да пишат код за дизайн на приложения, нарасна с над 40% на годишна база до над 25 милиона активни потребители месечно.

Изкуственият интелект ще засегне 60% от работните места - ето кога

Изкуственият интелект ще засегне 60% от работните места - ето кога

Според управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева AI идва "като цунами"

Ключовият извод от последните няколко конференции за приходите е, че Microsoft бързо монетизира AI в целия си бизнес. Това не е идея за нещо нереално; в момента компанията разработва, внедрява и пуска на пазара решения.

Силата на дълбоките джобове

Обхващайки облачни изчисления, корпоративен и потребителски софтуер и хардуер, игри, социални медии и други, Microsoft разполага с широк набор от допирни точки за взаимодействие с различни клиенти. В допълнение към нейната водеща позиция в индустрията на толкова много крайни пазари, най-голямото предимство на компанията е нейната граница на грешка.

AI и технологичният сектор като цяло в крайна сметка ще претърпят цикличен спад. Когато това се случи, компаниите с паричен поток и баланси за инвестиране през цикъла ще излязат по-силни. Никоя компания не е в по-добра позиция да издържи и вероятно да се възползва от спад от Microsoft.

Тя завърши последното тримесечие с малко над 80 милиарда долара в брой, парични еквиваленти и краткосрочни инвестиции в баланса, в сравнение с 42,7 милиарда долара дългосрочен дълг.

Неговите приходи, нетни приходи и оперативен марж са на 10-годишни върхове. Той е генерирал 86,2 милиарда долара нетен доход за последните 12 месеца (TTM), което е повече от два пъти повече от 21,3 милиарда долара, похарчени за дивиденти, и 16,8 милиарда долара, похарчени за обратно изкупуване. Компанията разполага със средствата да инвестира агресивно в органичен растеж, да прави стратегически придобивания, да повишава дивидентите и да изкупува обратно своите акции.

Microsoft плаща повече под формата на дивиденти от която и да е друга базирана в САЩ компания и харчи повече за обратно изкупуване, отколкото плаща за възнаграждения, базирани на акции. Сега тя намалява броя на акциите си в обращение, обръщайки тенденцията на разсейване поради компенсация на базата на акции. Microsoft е на върха на своята игра. Но също така има всичко необходимо, за да издържи на спад, като същевременно възнаграждава акционерите чрез обратно изкупуване и дивиденти и инвестира в своя дългосрочен растеж.

Пътят към $10 трилиона

През август 2018 г. Apple стана първата базирана в САЩ компания, надхвърлила пазарна капитализация от 1 трилион долара - постижение, което някога изглеждаше невъзможно. Въпреки това Nvidia спечели над $1 трилион пазарна капитализация само тази година.

С пазарна капитализация от $3,2 трилиона Microsoft в момента е най-ценната компания в света. Акциите са нараснали с над 1100% през последните 11 години. Благодарение на силата на комбинирания растеж, не се нуждае от нещо близко до тази печалба, за да достигне пазарна капитализация от $10 трилиона до 2035 г.

Пазарната капитализация на Microsoft трябва да расте само с 10,9% общ годишен темп на растеж през следващите 11 години, за да достигне пазарна капитализация от $10 трилиона. Има няколко начина, по които може да се случи.

Първият и най-ясен е растежът на печалбите. Ако Microsoft поддържа същото съотношение цена/печалба (P/E), цената на акциите хипотетично ще се увеличи със същата скорост като печалбата.

Текущият P/E на Microsoft е 37,2. Ако увеличи печалбите с 10%, акциите ще трябва да се покачат с 10%, или P/E ще падне. Може да се очаква, Microsoft да може да увеличи печалбата на акция (EPS) с повече от 15% CAGR през следващите 11 години, особено когато вземем предвид обратното изкупуване. Но известно понижение на оценката може да се очаква, ако растежът и оптимизмът на инвеститорите започнат да се охлаждат.

Ако приемем P/E от 30 и 15% CAGR на печалбата през следващите 11 години, Microsoft ще увеличи EPS от $11,54 на $54. Приложете 30 P/E върху тази цифра и цената на акциите ще бъде $1620 - давайки на Microsoft пазарна капитализация от малко над $12 трилиона.

Така че, дори ако съотношението P/E на Microsoft се понижи, то компанията пак може да достигне 10 трилиона долара до 2035 г., ако расте годишната печалба на акция с ниска до средна тийнейджърска скорост. За контекст TTM EPS на Microsoft е нараснал с 19,2% през последната година.

Струва ли си Microsoft да бъде закупен и държан дългосрочно?

Microsoft е най-добрата универсална AI игра, която можете да закупите сега, защото съчетава доказан опит, размер и растеж. AI стимулира разширяването на маржа и подхранва ръста на продажбите на Microsoft. Въпреки това, приемането на AI все още е в ранен етап.

Инвеститорите трябва да обърнат голямо внимание на устойчивия растеж на Microsoft в неговия облачен бизнес и как потребителите и фирмите получават новите им Copilot + персонални компютри, работещи с AI. Ако приемането е силно, Microsoft може да се радва на още по-бърз растеж от очакваното.

Добавете всичко и Microsoft е възможност за възнаграждение със среден риск/висок потенциал с най-добрия шанс да бъде най-ценната компания в света до 2035 г.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.