Американският гигант Amazon планира да инвестира над €1 милиард през следващите пет години и да създаде хиляди електрически ванове, камиони и товарни велосипеди в цяла Европа, съобщи компанията, цитирана от световните агенции. Целта е свързана с усилията за намаляване на въглеродните емисии.

Онлайн търговецът на дребно заяви, че инвестицията ще помогне на парка му от електрически ванове в Европа да се утрои от 3000 превозни средства до повече от 10 000 до 2025 година.

Освен това Amazon си поставя целта да удвои броя на градовете, в които има така наречените "центрове за микромобилност", позволяващи доставки на колети на товарни велосипеди и пеша. В момента такива центрове има в 20 европейски града, сред които и Лондон.

Amazon е поредната компания, която замрази наемането на нови служители

Amazon е поредната компания, която замрази наемането на нови служители

Засега става дума за корпоративното наемане в бизнеса с търговия на дребно

Финансирането е насочена и към стимулиране на иновациите в транспортната индустрия, както и изграждането на повече обществена инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства в Европа, пише Reuters.

Макар че редица големи логистични фирми, включително компании като United Parcel Service Inc и FedEx Corp, са се ангажирали да закупят голям брой електрически ванове и камиони с нулеви емисии, все още подобни превозни средства не се намират лесно заради ограниченото производство.

Много стартиращи фирми се надпреварват да пуснат на пазара електрически микробуси или камиони, но са изправени пред нарастваща конкуренция от големи производители като General Motors Co и Ford Motor Co.

Наскоро Amazon откри първия си логистичен център в Турция, в отговор на нарастващото търсене в южната ни съседка. Центърът ще се намира в Истанбул, а планираната инвестиция е за над $100 милиона. Ще бъдат осигурени над 1000 работни места и то само през първата година, се казва в изявление на компанията.

Amazon отваря своя първи логистичен център в Турция с инвестиция от над $100 милиона

Amazon отваря своя първи логистичен център в Турция с инвестиция от над $100 милиона

Той ще се намира в Истанбул