Италианският консорциум Exe Solar обяви, че започва изграждането на завод за производство на фотоволтаични модули в Ямбол. Инвестицията е в размер на 13 милиона лева. Според плана на компанията строителството ще стартира през април, а заводът се очаква да заработи до края на следващата година.

Предстои разкриването на 50 нови работни места за инженери и IT специалисти. За наемането на кадрите ще се търси сътрудничество с базирания в Ямбол факултет "Техника и технологии" към Тракийския университет - Стара Загора.

Фабриката ще се намира в местността "Рибарника", където компанията е закупила 11 дка терен частна собственост за около 200 000 евро. Съоръжението ще бъде със застроена площ около 3 дка.

Министерство на икономиката: Германска компания обмисля инвестиция от 1 милиард евро във фотоволтаици в Северозападна България

Министерство на икономиката: Германска компания обмисля инвестиция от 1 милиард евро във фотоволтаици в Северозападна България

В ход е учредяването по българското законодателство на дъщерно дружество на германската компания

От мениджмънта на италианския производител посочват, че производството ще бъде напълно екологично и няма замърсяване на околната среда. Производственият капацитет първоначално ще бъде 350 мегавата, а впоследствие ще бъде увеличен до 600 мегавата.

Exe Solar възнамерява да затвори производствения цикъл с изграждането и на фотоволтаичен парк. За целта е заявила и инвестиционно намерение за закупуване на 600 дка общински терени.

Компанията от години произвежда в Китай и създаването на тази нова производствена линия за тях ще бъде своеобразно "връщане" в Европа. Exe Solar продава продуктите си главно на Европа и Северна Африка.