Френската компания Société des Trois Vallées (S3V) възнамерява да построи в Киргизстан най-големия ски курорт не само в страната, но и в Централна Азия. Това са съобщили от президентството, след срещата на президента на страната Садир Джапаров в столицата Бишкек с главния изпълнителен директор на S3V, Паскал де Тирсант. Населението и територията на бившата съветска република са приблизително колкото българските.

Във въпросното съобщение се казва, че "президентът на Киргизката република Садир Джапаров проведе работна среща, посветена на представянето на плана за развитие на курорта "Три върха". Главният изпълнителен директор на френската компания S3V Паскал де Тиерсан коментира, че "комплексът "Три върха" може да стане най-големият ски курорт в Централна Азия".

Китай ще строи електроцентрала за над $2 милиарда в Киргизстан

Китай ще строи електроцентрала за над $2 млрд. в бивша съветска република

Това е едно от най-големите инвестиционни споразумения в историята на страната

По думите на Де Тиерсан, проектът обхваща три планински върха в района на Исик-Кул: Джиргалан, Ак-Булак и Боз-Учук. Според плана, на тези места ще бъдат изградени ски писти с обща дължина около 200 км. Очаква се след реализацията на проекта да бъдат създадени нови около 4800 работни места. Годишните данъчни отчисления след като курортът заработи се предвижда да достигнат около 146 хил. евро годишно.

По план, ноивят ски курорт ще работи 10 месеца в годината, а капацитетът му ще бъде "до 850 хиляди туристи". "През първия етап от изграждането на комплекса ще бъдат изградени 60 км ски писти и шест лифта.

Целият комплекс се очаква да бъде завършен до края на 2026 г., като се планира да бъдат привлечени инвестиции в размер на 165 милиона евро. Комплексът ще включва, освен ски пистите, изграждане на хотели, ресторанти, конферентни зали, зони за развлечения и отдих.

Киргизстан постигна ръст на БВП от 8,8% за първото тримесечие

Бивша съветска република с население колкото българското, постигна ръст на БВП от 8,8% за първото тримесечие

За миналата година БВП на страната нарасна с 6,2%