Решителните действия от страна на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) и от други регулатори, които разследват различни криптокомпании, могат да се окажат и добра новина за крипто индустрията. Според пазарните участници вероятността да инвестират в сектора е по-голяма, именно след засилените мерки по прилагане на законодателството, предава Bloomberg.

Близо 60% от 564 респонденти в проучване на MLIV Pulse са сигнализирали, че за тях последната вълна правни действия в крипто сектора е положителен сигнал за токените, които през последните месеци загубиха от характерната си волатилност.

Сред знаковите в последно време мерки на американските регулатори са разследванията на фалиралите криптофирми Three Arrows Capital и Celsius Network, както и разследването на SEC на Yuga Labs, която е зад колекцията незаменяеми токени (NFT) Bored Ape.

ЕС забрани транзакциите между руски биткойн портфейли и европейски доставчици

ЕС забрани транзакциите между руски биткойн портфейли и европейски доставчици

Като част от санкциите срещу Руската федерация заради войната в Украйна

Тенденцията важи и за биткойна

Повечето инвеститори са малко по-оптимистично настроени за криптовалутите, отколкото бяха през юли тази година. Почти половината от анкетираните в проучването очакват най-голямата монета по пазарна капитализация - биткойнът, да продължи да се търгува в диапазона между $17 600 и $25 000 до края на годината. Това е далеч от по-мрачните прогнози от това лято, когато повечето експерти смятаха, че е по-вероятно цената да падне до $10 000.

И въпреки че стойността на биткойна все още е надолу с цели60% от началото на 2022 година, то цената му в момента остава стабилна между $18 171 и $25 203. Волатилността му обаче осезателно намалява, като индексът T3 Bitcoin Volatility Index е надолу с 33%, откакто токенът стигна абсолютния си връх от почти $69 000 на 10 ноември миналата година.

Крипто пазарите се колебаят преди дългоочакваното "сливане" на Ethereum

Крипто пазарите се колебаят преди дългоочакваното "сливане" на Ethereum

Биткойнът се доближи до $20 000, а етерът спадна под $1600 в първите часове на днешната европейската търговска сесия

Биткойнът поддържа силна корелация с по-рисковите активи, както и със S&P 500 от март тази година, като почти не променя позицията си през последните три месеца. Основната причина за това е, че инвеститорите се отнасят към криптовалутите по почти същия начин, както и към всички останали активи в средата на растящи лихвени проценти.

Етериумът

През септември мрежата на етериума претърпя пълна актуализация - т. нар. "сливане", при което енергийното потребление на системата намалява с 99%. Засега обаче само около една трета от инвеститорите вярват, че т. нар. обръщане, при което пазарната оценка на етера минава тази на биткойна, може реално да се случи през следващите две години.

Участниците в допитване са изразили и широко вариращи мнения, що се отнася до криптовалутите като цяло, подчертавайки до каква степен те остават противоречива тема. Описвайки с една дума криптосектора, двата най-популярни отговора на респондентите са разделени почти по равно между "Понци" и "бъдеще".

Биткойн и етер докоснаха нови рекордни стойности

Биткойн и етер докоснаха нови рекордни стойности

Търсенето на дигитални монети е нараснало рязко от страна на големите инвеститори