През последните месеци един от водещите транспортни и логистични доставчици в Югоизточна Европа, cargo-partner ("Карго-партнер") обнови складовите си бази в Хърватия, Словения и Турция.

В България iLogistics Center Sofia на доставчика на логистика предлага 22 000 палетни слота на 16 700 m², в компанията работят 140 души.

Разширяване в Загреб: от 12 900 до 17 500 m²

В края на август 2023 г. cargo-partner разшири своя склад в Загреб с 4600 m² поради бързо нарастващото търсене на клиенти в Хърватия. Складът е открит през юни 2022 г. и се намира на десет минути от международното летище в Загреб. Последното разширение увеличава капацитета на логистичния център от предишните 12 900 m² до общо 17 500 m².

След разширяването складът вече съдържа 28 дока за камиони и три входни врати за извънгабаритни пратки.

"Важно е да признаем безценната роля, която Югоизточна Европа изигра за оформянето на трайния успех на cargo-partner. Това разширение е доказателство за необикновеното пътуване, което сме предприели заедно с нашите клиенти и нашите експертни екипи в целия регион", каза Стефан Краутер, главен изпълнителен директор и основател на cargo-partner.

Пазарът на складове в Европа: По какво си приличат България и Австрия?

Пазарът на складове в Европа: По какво си приличат България и Австрия?

Очаква се нов ръст на наемите на складови помещения през 2023 г.

Ото Живковиц, регионален директор за Югоизточна Европа, добави: "Разширяването ни в Загреб е част от нашия стратегически план за укрепване на нашия отпечатък в Югоизточна Европа, тъй като този регион има огромно значение за партньорите в карго превоза. В този контекст Загреб служи като врата, свързваща Източна и Западна Европа. Докато продължаваме да разширяваме нашата мрежа, ние се възползваме от нарастващите синергии между нашите логистични центрове в Хърватия, Словения, Турция, България, Сърбия и Босна и Херцеговина."

Чиста енергия в Любляна

По-рано през август cargo-partner инсталира фотоволтаична система с 1192 панела на покрива на своя iLogistics Center Ljubljana. Системата ще произвежда около 575 MWh енергия годишно, покривайки 34 процента от енергийното потребление на cargo-partner в Словения. Освен това слънчевата електроцентрала ще спести 146 тона CO₂ годишно, което се равнява на засаждането на 6698 дървета. iLogistics Center Любляна беше открит през 2019 г. и разширен през 2022 г., като общият му капацитет беше увеличен от 25 000 m² до 39 100 m².

В Китай от складове изчезват суровини за над половин милиард долара - какво всъщност се случва

В Китай от складове изчезват суровини за над половин милиард долара - какво всъщност се случва

Търговците "на едро" на суровини се оказаха в трудна ситуация тази година

Нов iLogistics Center в Истанбул

През юли 2023 г. cargo-partner откри нов iLogistics Center с 20 000 m² складова площ в Истанбул. С 25 000 слота за палети и 17 дока за товарене, съоръжението предоставя идеални условия за митническо складиране, обработка на извънгабаритни стоки и високотехнологични продукти, бързо трансбордиране и дистрибуция, както и цялостни услуги за електронно изпълнение, включително точка за вземане и връщане на пратки. В допълнение към складовата база, сградата съдържа и модерни офис пространства, осигуряващи новата база за операции за централния офис на cargo-partner в Турция.

Заради войната с Amazon: Walmart увеличава роботизираните си складове

Заради войната с Amazon: Walmart увеличава роботизираните си складове

Първият такъв беше пуснат през 2019 г.

Силна складова мрежа в Югоизточна Европа

Освен тези скорошни разширения, cargo-partner отдавна има солидна складова мрежа в Югоизточна Европа. В Сърбия cargo-partner поддържа стратегически разположен склад близо до летището в Белград с 8 000 m² складово пространство. В Босна и Херцеговина cargo-partner управлява склад от 1000 m², към който компанията наскоро добави отделна площ от 300 m² за временно митническо складиране.