Някои европейски пазари все повече изпитват недостиг на земя за изграждане на нови складове, сочат изводите от доклада "Складови и индустриални пазари в Европа", публикуван от консултантската компания за недвижими имоти Newmark Polska.

Това е силно забележимо в Скандинавия, където общият процент на свободни места за изграждане на нови скалдове е под 2%, а също и Чехия (около 1%), България (0.5% в София) и Австрия (под 0.5%).

През 2022 г. на пазара излизат повече от 20 милиона квадратни метра модерни складови и индустриални площи. Полша оглави класацията с близо 4,4 милиона кв.м. Германия и Чехия също отчитат високи нива на предлагане: съответно над 2 млн. кв.м. и 1,1 млн. кв.м.

"Поради променящата се геополитическа среда и необходимостта от бързи и ефективни доставки, местоположението, достъпът до установени транспортни коридори и интермодалността се превърнаха в някои от ключовите фактори при избора на места за нови складове", казва Якуб Курек, ръководител Индустриален и Склад в Newmark Polska. "В ерата на nearshoring и friendshoring страни със значителни земни банки като Германия, Полша и Франция имат силен потенциал за растеж."

Въпреки многото предизвикателства складовите и промишлените пазари в ЕС продължават да се представят сравнително силно. През 2022 г. заемането на складови площи в основните пазари на ЕС възлиза общо на повече от 35 милиона кв.м., само с около 5% по-ниско от историческия връх, регистриран през 2021 г.

Въпреки нарастващите разходи за финансиране на проекти, активността на разработчиците остава сравнително силна. В края на 2022 г. складовите и промишлени площи в процес на изграждане възлизат на почти 25 милиона кв.м., от които близо 90% са планирани за завършване тази година. Освен това близо 60% от обема на строящите се площи вече са отдадени предварително.

Гаражният бизнес в Белград процъфтява

Бизнесът, който се превърна в хит в Белград

Всеки, който има пари в Сърбия, инвестира в това

През 2022 г. наемите

продължиха траекторията на силен растеж

в европейските пазари на складове, като се повишиха с около 15% на годишна база и с 35-40% в някои региони, особено за градски складове в градове като Ротердам, Мюнхен, Берлин, Лондон и Прага.

В края на четвъртото тримесечие на 2022 г. най-високите наеми са във Финландия (12-13€/кв.м/месец), Норвегия (11,5-13€/кв.м/месец), Германия (7,5-9,5€/кв.м/месец) и Холандия (€6-9/кв.м/месец).

В другия край на спектъра са складовете в Централна и Източна Европа, включително Полша, с наеми на складове от €3,5-5/кв.м/месец. Най-високите разходи за наем на складове в Европа са отчетени в Обединеното кралство (10-25 евро/кв.м/месец).

Комплекс от фактори участват в избора на склад

Комплекс от фактори участват в избора на склад

cargo-partner България споделя своите критерии за избор

Очаква се допълнителен ръст на наемите през 2023 г., особено за складове, включващи модерни технологични и ESG решения, осигуряващи постоянни спестявания чрез намалено потребление на комунални услуги и по-ниски такси за обслужване. Въпреки това наемите в целия европейски континент едва ли ще се повишат с повече от 10% през годината.