В Китай от склад в северната част на страната е изчезнала значителна част от съхранявания там меден концентрат. Компаниите чието притежание е била суровината започнаха да проучват ситуацията, притеснени заради загубата на суровина, чието закупуване са финансирали преди това, пише Bloomberg.

Според източници на агенцията, компаниите, чиято собственост е бил медният концентрат, са предимно държавни компании. Тази седмица те научиха за липсващите материални и финансовите проблеми на продавача и се събраха в град Цинхуандао. Фиримите разчитат на общо 300 000 тона концентрат на обща стойност 740 милиона долара, но на склад сега има само 100 000 тона - липсва сировина за почти половин милиард долара.

Китай отменя митата на почти всички стоки, внасяни от 16 държави - кои са "печелившите"

Китай отменя митата на почти всички стоки, внасяни от 16 държави - кои са "печелившите"

По-слабо развити държави получават пълен достъп до огромния китайски пазар

В центъра на скандала се оказа средно голямата фирма (по стандарта на Китай) Huludao Risun Trading Co., която купува годишно до 1 милион тона вносен меден концентрат и го препродава в Китай. Обикновено една компания си сътрудничи с няколко партньора, за да финансира закупуването наведнъж на голямо количество суровина и след приключване на сделката изплаща заеми с лихва.

Търговците "на едро" на суровини се оказаха в трудна ситуация тази година - банките станаха много по-предпазливи при отпускането на заеми, а цените показват сериозна волатилност. В резултат на това, по-малките частни фирми започнаха да дават като залог стоките си, за да получат средства от големите държавни компании в сектора.

Посоченият случай със загуба на суровини, колкото и да е фрапиращ, не е единственият за последните месеци. По-рано в южната част на страната беше съобщено за изчезнал алуминий, свързан със заем от 1 милиард долара.

Бойкот на ипотечните кредити в Китай: банките могат да загубят 350 милиарда долара

Бойкот на ипотечните кредити в Китай: банките могат да загубят 350 милиарда долара

Множество закъсали проекти подкопаха доверието на стотици хиляди купувачи на жилища