Китайските банки са изправени пред загуби от 350 милиарда долара в най-лошия сценарий, заради ипотечните кредити. Доверието в националния пазар на имоти се срива и властите се борят да овладеят сътресенията.

Множество закъсали проекти подкопа доверието на стотици хиляди купувачи на жилища, предизвиквайки бойкот на ипотечните кредити в повече от 90 града и предупреждения за по-големи рискове. Големият въпрос сега не е дали, а с колко ще бъде ударена банковата система.

В най-лошия сценарий S&P Global Ratings изчисли, че 2,4 трилиона юана или 356 милиарда долара, (6,4% от ипотеките), са изложени на риск, а Deutsche Bank предупреждава, че най-малко 7% от жилищните заеми са в опасност. Досега регистрираните банки са отчели само 2,1 милиарда юана просрочени ипотеки като пряко засегнати от бойкотите.

"Банките са в капан", казва Жиу Чен, професор по финанси в бизнес училището на Университета на Хонконг. "Ако не помогнат на строителните предприемачи да завършат проектите, в крайна сметка ще загубят много повече. Ако го направят, това ще зарадва правителството, но и за тях ще има риск.

Жилищната криза в Китай топи средната класа

Жилищната криза в Китай топи средната класа

В момента развитието на сектора на недвижимите имоти в цялата страна е в застой и цените на жилищата падат

Пекин вече беше разтърсен от забавянето на икономическия растеж, прекъсванията заради Covid и рекордно високата безработица сред младите хора. Най-важното сега е финансовата и социална стабилност. Усилията за това включват гратисен период за плащане на ипотечни кредити и фонд, подкрепян от централната банка, който да предоставя финансова подкрепа на строителите. Така или иначе се очаква банките да играят активна роля в сектора.

Към края на март има 39 трилиона юана неизплатени ипотеки и още 13 трилиона юана заеми за строителни предприемачи, според данни на Народната банка на Китай.

Пазарът на недвижими имоти е "най-добрата основа" за финансова стабилност в Китай, коментира управляващият директор на Teneo Holdings Габриел Вилдау.

Ипотеките представляват около 34% от общите заеми в Postal Savings Bank of China Co. и China Construction Bank Corp. в края на 2021 г., над регулаторната граница от 32,5% за най-големите банки.

Около 7% от непогасените ипотечни заеми могат да бъдат засегнати, според анализатора на Deutsche Bank Лусия Куонг. Тази оценка може и да е консервативна имайки предвид ограничения достъп до информация за незавършените проекти обаче.

Местните банки биха могли да поемат повече отговорност от държавните въз основа на предишни спасителни планове, а също и заради по-силните си връзки с местните правителства, въпреки че техните капиталови буфери изостават далеч от средните за индустрията.

Икономиката на Китай се свива рязко

Икономиката на Китай се свива рязко

Основната причина са продължителните локдауни в страната

Китайските банки набраха рекорден капитал през първото полугодие от продажби на облигации, докато се подготвят за потенциален скок на необслужвани заеми.

Лошите заеми на кредитори, които възлизат на 2,9 трилиона юана в края на март, може да достигнат нови рекорди и да натоварят икономика, чийто е с най-бавните темпове от началото на Covid 19.

Ръстът дохода се забавя, което намалява още способността на купувачите на жилища да обслужват дълговете си. Спроед прогнози на S&P Global продажбите на жилища може да спаднат с до 33% тази година на фона на бойкота на ипотечните кредити. Около 28 от 100-те най-големи предприемачи в строителството по продажби са изпаднали в неизпълнение на облигации или са договорили удължаване на дълга с кредиторите през последната година.

Инвестициите в имоти, които стимулират търсенето на стоки и услуги, които представляват около 20% от брутния вътрешен продукт на страната, се сринаха с 9,4% през юни.

След като записаха най-бързото нарастване на печалбите от близо десетилетие миналата година, банките са изправени пред предизвикателна 2022 г.

10 000 богаташи от Китай искат да изнесат $48 милиарда и да се измъкнат от страната

10 000 богаташи от Китай искат да изнесат $48 милиарда и да се измъкнат от страната

Дали правителството на президента Си Дзинпин ще ги остави да напуснат родината си

Забавяне с 10% в ръста на инвестициите в недвижими имоти се превръща в увеличение на лоши заеми, което означава 17% спад в печалбите им за 2022 г., изчислиха анализаторите на Citigroup в анализ от юли.