Задълбочаващият се спад на имотите в Китай предизвиква шокови вълни сред средната класа от около 400 милиона души на страната, преобръщайки представата че недвижимите имоти са сигурен начин за трупане на на богатство.

В момента развитието на сектора на недвижимите имоти в цялата страна е в застой и цените на жилищата падат. Редица собственици на жилища намаляват разходите си, отлагат брака и други житейски решения и във все по-голям брой случаи задържат ипотечни плащания върху недовършени жилища, пише Bloomberg.

Все по-голям брой представители на средната класа на страната, чието общо богатство се оценява на 70% в жилища, мислят за отказ на плащания, което представлява заплаха за икономиката и социалната стабилност. Китайските власти искат да успокоят ситуацията, като някои предлагат гратисен период за плащанията по заемите.

Спирането на строителството може да засегне жилища на стойност 4,7 трилиона юана в Китай и до 1,4 трилиона юана, или около 1,3% от брутния вътрешен продукт на нацията, може да са необходими за завършването им, изчисли анализаторът на Bloomberg Intelligence Кристи Хунг.

Пазарът на жилища в Китай е уникален с преобладаването на нови жилища, които се продават, преди да бъдат построени, като ипотечните плащания започват веднага след първоначалния депозит. Това подхрани жилищния бум, като позволиха на строителните предприемачи да започнат нови проекти.

Докато спрените проекти за недвижими имоти не са нещо нечувано в Китай, сегашния смут е безпрецедентен. Това се случва, когато икономиката се забавя след повече от две години непрекъснато блокиране на Covid и мащабните репресии срещу частния сектор в името на "общия просперитет" от президента Си Дзинпин тласнаха младежката безработица до рекордно високи нива.

Цените на жилищата се понижават през 10 последователни месеца, докато растежът на разполагаемия доход на глава от населението се сви за пето поредно тримесечие в края на юни.

"Високите цени бяха оправдани с растежа, т.е. един ден доходите ще наваксат", казват анализатори.