Акциите на Eastman Kodak изгубиха 40% от стойността си още преди отварянето на пазарите днес, след като Финансовата корпорация за вътрешно развитие на САЩ (International Development Finance Corporation) обяви в профила си в Twitter, че блокира временно кредитирането на компанията.

Причината за това е, че Комисията по ценните книжа и стоковите борси започна разследване срещу Kodak заради начина, по който е била обявена сделката с правителството. Отделно се разследват и издадените на председателя на компанията опции непосредствено преди публикуването на новината.

С действието си Финансовата корпорация на практика спира предварително отпуснатия кредит на стойност 765 млн. долара, който беше договорен с властите за производство на лекарства от страна на бившата компания за фотографски принадлежности.

Акциите на Kodak нараснаха с 200% след държавен заем от $765 милиона

Акциите на Kodak нараснаха с 200% след държавен заем от $765 милиона

Компанията планира да използва заема за стартиране на подразделение на Kodak Pharmaceuticals

"Скорошните обвинения за измами пораждат сериозни притеснения", пишат от администрацията в Twitter. "Няма да продължим с процедурата с Kodak, докато тези обвинения не се разсеят."

Търговията с акции на Kodak се изстреля на 28 юли, ден преди от компанията да обявят, че са били одобрени за финансиране, като само в рамките на една сесия стойността на акциите им се покачи с 25%, което наведе на сериозни подозрения както трейдърите, така и регулатора.

А след като новината беше публикувана в Wall Street Journal, бяха купени 284 млн. акции на компанията, а цената им от под 2 долара се изстреля до 60 долара за акция, което в рамките на 24 часа доведе до 20 спирания на търговията с тях заради високата волатилност. До петък обаче тяхната цена се успокои, спадайки до 14,88 долара за акция - спад от 75% от пика, но ръст от 400% от дъното.

Kodak пуска криптовалута, акциите ѝ скочиха със 125%

Kodak пуска криптовалута, акциите ѝ скочиха със 125%

Експерт направи аналогия с дот-ком балона

Целта на заема, който е първият отпуснат по силата на новия Закон за защита на производството в САЩ, беше да подпомогне Kodak в прехода ѝ към производство на лекарства. Самият президент на САЩ оповести, че по този начин ще се върне заетост в САЩ, но в последствие той се отказа от позицията си и изтъкна, че не е бил замесен в заема.