Цената на акциите на Eastman Kodak Co. се удвоиха във вторник, след като някогашният лидер във фотографията стана последната компания, която влезе в криптосвета, предава Reuters.

Вековният бранд съобщи, че ще инвестира в блокчейн технологията и планира да пусне своя криптовалута, насочена към фотографите. Тя ще носи името KODAKCoin. Акциите на компанията поскъпнаха със 125%.

Криптовалутата ще бъде част от платформата KODAKOne за управление на права върху снимки, която ще работи на база на блокчейн технологията.

Kodak е поредната компания, чийто акции се изстрелват към небесата след споменаване на криптовалутите. "Това е феномен, който видяхме в дните на дот-ком балона, когато традиционни компании споменаваха смътно нещо за интернет стратегия и акциите им подскачаха мигновено", коментира Гарик Хайлман от Университета в Кеймбридж, цитиран от BBC.

Kodak обаче твърди, че тя е различна. От компанията обясниха, че планът им ще реши един "нерешим" проблем за фотографите - получаването на компенсация при използване на снимките им. KODAKCoin ще се използва за транзакции, когато фотографите лицензират своите снимки.