Цената на медта продължи да пада, въпреки заплахата от стачка в две от най-големите мини в света и признаците на нарастващо търсене от Китай, предаде mining.com.

Фючърсите на метал с доставка през юли спаднаха до 9942,85 долара за тон. Така медта поевтиня с близо 8%, откакто достигна върха от 4,88 долара за паунд преди две седмици.

Същевременно работниците в медните мини Ескондида и Спенс на BHP Group в Чили ще се опитат да започнат стачка, след като синдикатите се опитаха, но не успяха да посредничат за споразумение.

"Последната оферта (на компанията) е твърде ниска", заяви пред Reuters секретарят на профсъюза Робърт Пастен. "Днес на събрание ще вземем решение за стачката."

Около 205 са заетите в интегрирания оперативен център на BHP, който управлява рудници и заводи за катоди и концентратори северно от чилийската столица Сантяго. Заплахата от стачка идва, тъй като цените на медта остават близо до рекордно високите нива. Ескондида е най-голямата мина в света за мед.

Междувременно опасенията относно инвестициите в добив в Южна Америка продължават, тъй като водещият кандидат за президент в Перу иска да наложи сериозен данък върху продажбите на мед, какъвто се предлага и в Чили.

Долната камара на Чили по-рано през май одобри мярка, която ще въведе прогресивни данъци върху продажбите на мед, потенциално създавайки обща тежест от над 80% - или почти двойно повече от тази на други големи страни производители на мед. Мярката, която ще влезе в сила през 2024 г., все още трябва да бъде одобрена от сената и може да бъде блокирана от правителството в съда.

Сенатът обмисля и законопроект за защита на ледниците, който може да намали производството на мед в находището Коделко с 40%.

Същевременно търсенето в Китай се възстановява, след като цените се оттеглиха от последните си рекордни нива. Неотдавна от Morgan Stanley оповестиха, че печалбите от метали, желязна руда и зърнени храни ще спаднат към края на годината след "превишаване на нивата, които могат да бъдат оправдани от основните положения".