Мошеници са съществували по всяко време, а сега с развитието на технологиите, измамниците и техните схеми стават все по изобретателни. Независимо от това, старите, изпитани от времето начини за ограбване, продължават да работят. 

По-долу описваме 10 класически схеми, които измамниците използват, за да получат незаконно пари.

Увреждане на имущество

Представете си, че случайно сблъскате с непознат и нещо негово ценно пада на земята и се счупи. Всеки честен човек, повреждащ нещо чуждо, чувства вина и ще се опита да предложи поне частична компенсация за увредената чужда собственост. 

Първоначално в тази схема са използвани дините, когато цените им са били много високи, особено в Япония. Мошеници умишлено се блъскат в японски туристи, изпускайки дини и искат компенсация за тяхната за тяхната стойност. Туристите не се съпротивляват и се бъркат за портфейла. 

В съвременния свят този вид измами се е трансформирал. Сега, "скъпи" очила, телефони и дори вази и други предмети в луксозни опаковки паднат на земята и се чупят.

Намерени пари

Тази схема е много проста, нелогична, но много хора се хващат в нея.

Непознат човек идва при вас при вас и казва, че е намерил пари и не знае какво да прави с тях. По време на разговора той намеква, че ще раздели тези пари между вас. 

В крайна сметка, по един или друг начин, вие сте убедени да станете съучастник в престъпление, тъй като се съгласявате да споделите чужди пари или да дадете съвети, как най-добре да се присвоят средствата. 

Ценен съвет: не пипайте по никакъв начин тези пари, дори ако сте помолени да го задържите временно! 

След известно време измамниците могат да заявят, че сте откраднали парите и да поискат обезщетение.

Измами с пръстени

Хубава девойка изглежда объркана и разстроена. Тя идва при вас и казва, че е загубила сватбения си пръстен. Пита дали сте го намерили, дава си координатите в случай, че го намерите и обещава добра награда.

След известно време "случайно" се срещате с човек, който всъщност е намерил пръстена, и когато се опитате да го вземете от него, той пита за пари. 

Измамници ви подвеждат да дадете поисканата сума, но пръстенът, който се използва в тази схема, е евтин и не далеч струва парите, които сте дали за него. Мошениците разчитат на това, че вярвате в обещанието на момичето да ви възнагради, ако намерите пръстена. 

Лотариен билет

В тази мошеническа схема жертвата е накарана да купи билет за лотария. 

Преди широкото използване на интернет са използвани парчета хартия, а сега са често използвани сайтовете, през които се извършват подобни транзакции. 

Освен това, при тази операция се изисква лице, което е запознато с жертвата и помага да се извърши измамната сделка. Един от измамници казва, че спечелил от лотарията, но не може да си вземе печалбата, тъй като държавата отнема част или всичките пари заради някакви задължения, например издръжка за деца.

Такива измамници ще поискат съвет и също така очакват жертвата да се обади на горещата линия, за да провери номерата на печелившите билети или фишове. След това предлагат на жертвата да купи фалшифицирания "печеливш" билет с голяма отстъпка. Това би му донесло много повече пари от дадените за него, но в крайна сметка жертвата губи сумата. 

Испански затворник

Този тип измама е толкова стара и екзотична, че остава само да се изненадате, колко хора още попадат в капана й. 

Едно лице декларира, че е аристократ, който е държан в плен под измислено име. Той се нуждае от пари, за да се освободи. Той обаче не може да разкрие истинското си име, но ако му помогнете, ще получите щедра награда. 

Когато започнете да му помагате, "благородният страдалец" има все повече и повече трудности и се нуждае от все повече и повече пари. 

Днес този вид измама се нарича "Нигерийски принц". 

Банкова сметка 

Разбира се, едва ли ще позволите на първия срещнат да провери банковата ви сметка. И измамниците знаят за това. 

Те се представят за следователи и ви въвличат в мошеническа схема, като заявяват, че се нуждаят от помощ, за да разкрият финансово престъпление. В тази измамна схема ще бъдете помолени да изтеглите пари от сметката си, за да могат следователите да проверят банкнотите - разбира се, във ваше присъствие. Те твърдят, че проверяват серийните номера на банкнотите, вземат си бележки и уж правят одит. 

В хода на "проверката" те заменят голяма част от парите с фалшиви. Или просто изчезват, извикани по "спешни случаи", като задържат парите за щателна проверка и по късно връщане на собственика.

Фалшиви работници

В тази измамна схема фалшивите работници идват във вашия дом, за да проверят за изтичане на газ, вода или някакъв друг проблем. 

Казват ви да включите или изключите нещо, а след това да напуснете помещението, докато те трябва да забележат някои промени в работата на оборудването. 

Но това е само трик, който има за цел да ви отвлече вниманието. Самите мошеници в този момент проучват вашия дом за ценни предмети. 

Трудно е да не вярваме на такива фалшиви работници, но предприятията, за които работят трябва да имат необходимата информация за тях. Освен това истинските работници няма да имат нищо против, ако решите да се обадите в компанията, за да проверите дали наистина имат такъв служител.

Мръсотия върху дрехата

Един много любезен непознат идва при вас и казва, че имате някаква мръсотия на гърба на вашето яке. Преди да се опомните той и други любезни хора свалят връхната ви дреха и започват да я почистват от въображаемото изцапване.

Заедно с якето, сакото или палтото, в ръцете на мошеника са портфейлът, телефонът и всички други ценни неща, които са по джобовете ви.

Често наистина имаш мръсно място върху сакото си, което ви е било предварително направено от същите учтиви и услужливи непознати, така че измамата изглежда естествена.

Измами при транспортни злополуки

В старата версия на тази измамна схема, смел мошеник изкача пред колата ви и пада върху предния капак.

Като правило този мошеник има някаква предишна травма. След това той или изисква незабавно обезщетение, или иска да ви отведе до болницата, където се потвърждава нараняването му. 

В по-късната версия на този тип измами, след "инцидента" мошеникът казва, че е добре и че не се нуждае от медицинска помощ. Въпреки това, той твърди , че в резултат на падането е пострадал телефона или друга ценна негова вещ.

Жертвата на измамата се радва, че човекът е останал жив и здрав и е щастлив да компенсира стойността на повреденото нещо. 

Освен това, по правило, се намира и възмутен минувач, който е бил свидетел на вашето "престъпление" и заплашва да се оплаче, ако не сте съгласни да платите на пострадалия.

Обикновено тези сцени изглеждат много убедителни. И все пак телефонът, лаптопът или всяко друго нещо, за което се твърди, че е пострадало, предварително е счупено.