Феновете на Disney и Apple ще могат да наддават за изключително рядко срещан колекционерски артикул. Плакат от хитовата анимация "Играта на играчките" с автограф на Стив Джобс се продава в онлайн търг, като наддаването започва от 25 000 долара.

Аукционната къща Nate D. Sanders Auctions, която ръководи търга, определя плаката като "изключително рядка находка". Той е с размери 60/70 сантиметра и е подписан от основателя на Apple в долната част, пише CNBC.

Pixar, анимационното филмово студио, което стои зад поредицата "Играта на играчките", е собственост на Стив Джобс. Той го купува през 1986 година от продуцентската филмова компания Lucasfilm, собственост на Джордж Лукас, създател на "Междузвездни войни".

"Играта на играчките", излязъл през 1995 година е първият пълнометражен филм на Pixar. В историята той се определя като първият изцяло компютърно анимиран филм. Получил е три номинации за "Оскар" и е събрал над 373 милиона долара от продажби, превръщайки Pixar в едно от най-големите филмови студия в целия свят.

Джобс дори е станал изпълнителен продуцент на филма. Той е притежавал мажоритарен дял в Pixar през 2006 година, когато Disney купува компанията за 7,4 милиарда долара. Основателят на Apple е бил част от борда на директорите до 2011 година, когато умира.

Анимационният филм на Pixar "Смело сърце" от 2012 година е посветен на него и дори има герой с името Лорд Макинтош, какъвто е бил прякорът на Джобс.

Вероятно подписаният от него плакат ще се продаде много над първоначално обявената минимална цена. През миналата година подписано копие от Джобс на първото издание на списание Macworld се продаде за 47 775 долара. Търгът ще затвори на 29 август в 17 часа.