Най-могъщият и жесток бос на сицилианската мафия - Салваторе "Тото" Риина си отиде на 87-годишна възраст. Риина почина в болницата на затвора в Парма, Северна Италия, където е излежаваше 26 доживотни присъди за десетки убийства, извършени между 1969 и 1992 г., съобщава Reuters.

Роденият в популярното сицилианско градче Корлеоне Риина е най-влиятелния главатар на организираната престъпност в Италия през 20 век. Той е il capo dei capi (бос на босовете) и управлява с твърда ръка сицилианската мафия Коза Ностра в продължение на почти 2 дестилетия (1974-1993).

Считан за един от най-опасните хора в цяла Италия, Риина е известен с прякора "Звярът" заради своята изключителна жестокост. В началото на 80-те наследява Лучано Леджо начело на фамилията Корлеонези и започва истинска война, включително многобройни убийства на врагове и конкуренти.

Сицилия е международен център в трафика на хероин, а Риина заедно със своя дългогодишен съратник Бернардо Провенцано контролира търговията и натрупва огромни печалби. Сумите са толкова големи, че надхвърлят в пъти тези от традиционни мафиотски дейности като рекет и лихварство.

За това са му полезни и близките връзки с калабрийската мафия - Ндрангета. Негов кум е един от знаковите й босове - Доменико Триподо - може би най-опитният контрабандист на Апенините.

Звярът е толкова смел и безразсъден, че започва "война срещу държавата". Риина организира убийствата на редица високопоставени държавни служители като съдии, прокурори, полицаи и карабинери.

Жертви на тази война стават двама от най-големите борци срещу мафията - прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино, които изправят десетки гангстери пред съда през 80-те години. През 1992 г. и двамата са взривени в колите си по заповед на Риина.

Убийствата на двамата са повратен момент за сицилианския бос и десетилетната битка между държава и мафия. Те предизвикват остра обществена нетърпимост срещу мафията, а италианските власти са безкомпромисни, изпращайки армия и тежковъоръжена жандармерия в Сицилия. 

Извършени са масови арести на гангстери, включително и много от приближените на Тото Риина. Година по-късно е арестуван и самият бос.

Той излежава доживотните си присъди при изключително строг режим, като е изолиран от останалите затворници и има право на ограничени срещи с близки и роднини, с цел да се прекъсне престъпното му влияние.