Активи за 10,0699 млрд. лева управляват действащите у нас местни и чуждестранни инвестиционни фондове, показват последните данни на БНБ, актуални за края на март. Това е рекорд и първи случай, в който се минава границата от 10 милиарда лева.

Новината обаче е и в контекста на (още по-) голям скок на депозитите, а и на фона на целия разговор за това склонни ли сме у нас да гледаме към алтернативи на традиционните начини за постигане на доходност.

В цифри

Активите на фондовете са се увеличили с 316,8 млн. лева от началото на годината и с 1,2636 млрд. лева спрямо края на март 2023 г. Местните инвестиционни фондове управляват активи за 3,2624 млрд. лева, като на годишна база са се увеличили с 489,9 млн. лева.

Има все повече алтернативни финансови инструменти, чрез които да инвестираме парите си

Има все повече алтернативни финансови инструменти, чрез които да инвестираме парите си

Експертите от събитието "Money.bg Лични финанси" ексклузивно за това как можем да управляваме финансите си по-добре

"От началото на годината до момента с приблизително еднакви темпове са се повишили активите и в двата вида фондове (местни и чуждестранни) - по около 3%. На годишна база се вижда малко по-голям ръст при местните инвестиционни фондове - около 17%. Това се дължи както на нови инвестиции, така и на положителна доходност, която се отразява в увеличение на активите на съответните фондове", коментира пред Money.bg председателят на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) и изпълнителен директор на "Конкорд Асет Мениджмънт" Наталия Петрова.

Снимка 409017

Източник: money.bg

Активите на фондовете, инвестиращи в акции, имат 60,9% дял от общия размер на активите при 56,4% година по-рано. Фондовете, инвестиращи в облигации, притежават 25,2% от общата сума на активите при 29,1% през март 2023 г.

Защо играем "на сигурно"

Към края на март най-големи относителни дялове в собствения капитал на местните инвестиционни фондове имат домакинствата. Според данните на БНБ от март 2020 г. до настоящия момент имаме повече от двоен скок в размера на вложенията им.

Както обаче отбелязва Петрова, депозитите растат изключително бързо.

По думите ѝ пенетрацията на местните фондове в депозитната база е 4% при домакинствата и отбелязва лек ръст, но спрямо цялата депозитна база говорим за 2,5%.

Наталия Петрова, "Конкорд Асет Мениджмънт": И 200 лева на месец са достатъчни за инвестиция

Наталия Петрова, "Конкорд Асет Мениджмънт": И 200 лева на месец са достатъчни за инвестиция

Доходността на инвестиционните фондове е значително по-добра от тази на депозитите, но хората избират познатото - даже и да им носи загуби

"На европейско ниво това са доста ниски цифри - като статистика, участието на домакинствата в инвестиционни фондове в европейските държави е средно над 10%, като има държави с над 20% като Испания и Белгия. Това означава, че там хората предпочитат да инвестират в инвестиционни алтернативи. Депозитите в България са на едно от най-високите нива в ЕС. Ако погледнем като процент какъв е делът на финансовите активи, които са държани от домакинствата вложени в депозити, в България това е 73%. В северните държави, Нидерландия, Швеция, Дания и Норвегия - там е между 20 и 30 процента това ниво", обяснява председателят на БАУД.

Според нея "българинът предпочита да инвестира в неща, които са му познати". Затова парите се оставят на депозит, "независимо от това, че в настоящия момент банката не носи висока доходност посредством лихвата" или се инвестират в имоти, "независимо от това, че са доста по-нисколиквидни от други инвестиционни алтернативи".

БАУД от миналата година започна мащабна обучителна кампания през сайта си и социалните си канали относно предимствата и рисковете от инвестициите във взаимни фондове. "Надяваме се, че и това до известна степен помага да виждаме повишаване на активите в инвестиционните фондове и се надяваме, че в бъдеще това ще се засили допълнително", посочва Наталия Петрова.

*Публикацията е с информационен характер и не представлява инвестиционен съвет.