Свободни 10 000 лева или пък заделяне от заплатата на по 200 всеки месец - това е достатъчен ресурс, за да започне човек да инвестира във фондове и потенциално да реализира доходност, каквато към момента банковият депозит не предлага. Нужни са единствено финансова дисциплина и добро разбиране на риска. Това стана ясно от думите на главния изпълнителен директор на "Конкорд Асет Мениджмънт" и председател на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) Наталия Петрова.

Тя ще участва в дискусията "Спестяване, инвестиции и възможности", която ще се проведе на 10 април в Hyatt Regency Sofia в рамките на форума Money.bg Лични Финанси.

"Това, което правят българите, независимо, че депозитите носят много ниски лихви е, че те продължават да инвестират единствено в депозити и недвижими имоти. Това се дължи може би до известна степен на факта, че финансовата грамотност все още е на доста ниски нива спрямо европейската", коментира тя в студиото на Money.bg.

Петрова цитира и статистиката на Европейския орган за ценни книжа и пазари, според който доходността за 10-годишен период на фондовете в акции е 9,17% на годишна база, докато при тези, които инвестират в облигации, говорим за 2,39%. Иначе казано, българските домакинства имат около 300 млн. пропуснати ползи от това, че не са държали парите си в среднодохден европейски фонд.

В какво, ако не в депозити, да държите спестяванията си?

В какво, ако не в депозити, да държите спестяванията си?

Няколко предложения - с аргументите "за" и "против"

Въпреки всичко това, у нас има над 130 млрд. лева в депозити, докато в инвестиционните фондове според данните на БАУД има едва 2,5 млрд. лева - 2% пенетрация в депозитната база при 10% средно за Европа. "Независимо, че могат да постигнат много по-висока доходност - при определено ниво на риск, инвеститорите избират познатото, което са използвали години наред - депозитите", обобщи тя.

Хората трябва да знаят, че не са им нужни знания, умения и време - инвестиционните фондове им дават възможност да инвестират част от парите си и след това професионалисти следят финансовите пазари и управляват инвестициите, подчерта Наталия Петрова. Тя беше категорична, че 10 000 лева са достатъчна сума, за да се започне инвестиция: "Инвеститорът получава дял от добре структуриран и диверсифициран портфейл, това е нещо, което с 10 000 лева човек сам не може да постигне като разпределение на активи и риск".

Време ли е за нисковолатилни фондове?

Време ли е за нисковолатилни фондове?

Има два основни начина за изграждане на портфолио с цел намаляване на риск - и резултатите могат да бъдат много различни

Има смисъл и да оставяме настрана по едва 200 лева на месец, ако го правим с години - например, за да обезпечим образованието на детето си, отбеляза още главният изпълнителен директор на "Конкорд Асет Мениджмънт".

По думите ѝ от ключово значение са финансовата дисциплина и доброто запознаване с волатилността, риска и миналото представяне на всеки фонд - те определят и инвестиционния хоризонт. Ако изберем консервативен фонд, там можем да гледаме към по-скорошен момент, тъй като колебанията са най-ниски. При балансираният фонд инвестиционният хоризонт се увеличава, а при избор на инвестиращ в акции фонд е добре да можем да изчакаме отминаването на евентуален период на пазарна корекция.

*Материалът е с аналитичен характер и не представлява инвестиционен съвет