Правило номер едно по пътя към богатството - "живей под възможностите си". Едно от основните неща в следването на принципа е да харчите разумно.

Как обаче да определите дали една покупка е разумна, или не?

Всъщност можете да си разработите система за това. А именно да остойностявате всяко едно ползване на това, което ще закупите.

Например, при дрехи и обувки можете да сложите цена от един лев за всяко носене на определена дреха. Т.е. ако една дреха струва 50 лева, то на база на поставената стойност от 1 лев на обличане, трябва да си дадете отговор на въпроса ще я носите ли 50 пъти?

Разбира се, всеки сам може да постави "цената" на носенето в зависимост от собствените си стандарти. По-спестовните потребители могат да поставят цена на носене от примерно 50 стотинки. А тези, за които носенето на "по-скъпи" дрехи и аксесоари се изисква от работата, могат да поставят и по-висока цена - например два лева.

Идеята е следната: след като веднъж поставите "цена" на база на личните ви схващания и предпочитания, ще можете по-добре да "остойностявате" покупките и да разберете струват ли си те на база ползата, която ще имате от тях.

Докато за дрехите този метод на остойностяване е относително лесен, доста по-труден е той за големите покупки, като например на имот.

Ако да кажем си купите имот с ползването на ипотечен кредит, вноската по който е 900 лева, то цената на дневното му ползване е 900, разделено на 30 дни - или по 30 лева на ден.

Сега си задайте въпроса струва ли си тази цена, или по-скоро можете ли да си я позволите? Ако за същият имот трябва да плащате наем от 900 лева или отново 30 лева на ден, то от тази гледна точка, покупката най-вероятно си заслужава.

Тази методология е много полезна за сравняване на "потребителската стойност" на различни продукти, които можете да наемате като алтернатива, вместо да купувате. Например, ако ходите на ски всяка зима и покупката на оборудване се изплаща с наемането му за два сезона, то можете да изберете варианта да си го купите.

Разбира се, в случай че планирате да не загърбите това хоби в рамките на следващите години.