Наближава краят на осмия месец на годината, а с това се приема, че приключва отпускарския и започва бизнес-сезона на фондовите пазари. Ето защо, сега по традиция ще погледна към различните инвестиционни класове активи и каква доходност донесоха те на инвеститорите от началото на годината.

За по-голяма нагледност ще използвам хипотетична инвестиция от 10 000 лева, насочена в началото на годината към всеки от отделните инвестиционни класове.

Най-важните неща, които се случиха от началото на годината?

Голямата новина на тази година, която движеше основно пазарите, бе търговската война между САЩ и Китай. Другият сериозен фактор, с голяма тежест върху фондовите пазари и основните класове активи - бе политиката на Фед и изненадващата промяна в курса на резерва - към понижение на лихвите.

От очаквания за повишение на лихвите, в края на миналата година, сега пазарът очаква още две, или дори три намаления на лихвите до края на тази година, след като резервът понижи лихвите през миналия месец.

Тези два фактора натежаха на долара и валутите на развиващите се пазари и доведоха до търсене на спасителни активи, като злато и щатски държавни облигации, което пък от своя страна инициира обръщане на лихвената крива и по-големи опасения за рецесия.

И сега на въпроса - къде трябваше да са вашите спестявания в началото на годината?

Инвестиционните алтернативи, които ще разгледам са в няколко основни направления:

Инвестиции на фондовите пазари

Годината бе много волатилна за щатските индекси. След силен старт, щатските индекси достигнаха до исторически върхове през май и юли, съпътствани разбира се от много волатилност.

Особено силно се представяха китайските индекси, въпреки непрестанното внимание към търговската война между САЩ и Китай. Инвестирани 10 000 лева в началото на годината в китайския индекс Шенжен, биха се превърнали към днешна дата в 12 800 лева.

По-добре, сред световните борсови индекси, се е представял единствено гръцкият такъв, който би превърнал 10 000 лева в 13 600 лева към днешна дата.

Инвестирани 10 000 лева в широкия щатски индекс S&P 500, в началото на годината, биха били 11 625 лева днес.

Не само китайските и щатските индекси, обаче се представяха отлично. Peгиoнaлнитe индекси от ЦИЕ също донесоха добра доходност на инвеститорите. Инвестиция в руския основен индекс например, би превърнала 10 000 лева - в 11 867 лева.

На фона на позитивните настроения на пазарите, българският SOFIX бе едно от малкото негативни изключения. Той се нарежда непосредствено след 10-те най-зле представящи се индекси в света, с понижение от близо 10% за последната една година.

Или инвестирани 10 000 лева в SOFIX биха били 9 025 лева към днешна дата.

Насочени 10 000 лева към индексният фонд следящ представянето на водещите световни индекси - Vаnguаrd Тоtаl Wоrld Ѕtосk, биха се превърнали в 11 900 лева.

Kpиптoвaлyти

Голямата тема на тази година бяха криптовалутите и по-конкретно - най-голямата и старата сред тях - биткойна. Доминацията на биткойн се повиши сериозно, заедно с цената му. Над три пъти поскъпна криптовалутата от началото на годината, което я прави може би най-доходоносния актив за 2019-та.

Инвестирани 10 000 лева в биткойн в началото на годината, биха се превърнали в 30 200 лева. Това си е повече от мечта за всеки инвеститор.

Дeпoзити

Лихвите по депозитите продължават да се понижават, макар и спада им да се забави съществено.

По данни на БНБ през юли 2019 г. спрямо юли 2018 г. средните лихвени проценти по депозитите с договорен матуритет в левове и в евро намаляват с 0.04 пр.п. съответно до 0.15% и 0.18%. В сравнение с юни 2019 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава незначително, а по тези в евро се увеличава с 0.03 процентни пункта.

Въпреки понижението в лихвите, депозантите продължават да държат рекордни по размер депозити в банките. 10 000 лева в депозит в началото на годината, биха се превърнали в сумата от около 10 060 лева към днешна дата, въз основа на най-добрите лихви, които откриваме при банките в размер на около 0.9% на годишна база.

Злaтo

Големите победители от началото на годината, сред суровините, са благородните метали. А причината - силното им търсене, в резултат на политическата и икономическа нестабилност. Златото се повиши до шестгодишен максимум през тази седмица.

От началото на годината златото е поскъпнало с близо 20%, или насочени 10 000 лева към него биха се превърнали в 12 000 лева към днешна дата.

Щатският долар

Ако бяхте насочили 10 000 лева в щатски долари в началото на годината, то осем месеца по-късно, щяхте да разполагате с 10 100 лева. Перспективите пред щатската валута обаче се влошават, в среда, в която президента Доналд Тръмп иска евтина американска валута.

Aĸo ги бяхте поверили на Бъфeт

Възможно е да сте доверили средствата си под управление на гениалния Уорън Бъфет, посредством управлявания от него фонд Веrkѕhіrе Наthаwау Іnс. Най-вероятно би ставало въпрос за акции "ĸлac B", защото тези клас А са с цена от няколко стотин хиляди долара, всяка.

И резултатът не би бил особено добър, в среда на силно повишение на щатските индекси. Всъщност Вашите 10 000 лева, биха се превърнали едва в 10 150 лева. Определено, може да се каже, че Бъфет не си е свършил добре работата. Или пък, може би знае нещо, което не казва на никой предвид на рекордния кеш, който държи във фонда си.

Инструменти с фиксиран доход

Един глобален фонд инвестиращ в подобни инструменти е іЅhаrеѕ Ваrсlауѕ Аggrеgаtе Воnd Fund. Може да се каже, че фондът се е представял доста добре от началото на годината, като е превърнал 10 000 лева от инвеститорските пари в 10 880 лева.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.