Правителството на Алексис Ципрас се опитва да постигне споразумение с кредиторите и да отложи за неопределено време увеличаването на ДДС по гръцките острови, съобщава кореспондентът на БНР в Гърция.

Причината е бежанската криза, която почти спря туристическия поток към острови с бежански лагери.

Огромни са загубите за туристическия бранш на островите, където има бежанци. Хотелиерите на Лесбос, Самос и Хиос свалиха цените наполовина още в разгара на туристическия сезон и въпреки това не само чужденците, но и гърците отказаха почивките по Егейските острови.

Опозицията също настоява да не се приложи закона за 30% увеличение на ДДС по островите.

Депутатите се страхуват от граждански протести. Видимо търпението на жителите по гръцките острови е на предела. В Хиос и Самос свикват извънредно заседание на местните органи на властта, като настояват за данъчни облекчения и контрол върху поведението на мигрантите и бежанците.

Идентично е състоянието на остров Лесбос, където за пореден път мигрантите запалиха бежански лагер. Хвърляха камъни върху представителите на Комисията за бежански статут. На остров Самос полицията задържа двама афганистанци, които организирали безредиците в лагер. Този път мигрантите протестират срещу бавната процедура по разглеждане на молбите им за бежански статут, както и лошите битови условия в лагерите.