Това е най-голямата грешка във външната политика на САЩ от започването на войната в Ирак. Така бившият финансов министър на Щатите Лорънс Съмърс коментира решението на президента Доналд Тръмп страната да излезе от Парижкото споразумение за климата.

"За разлика от военния конфликт обаче, американците ще усетят ефекта на това решение още сега", коментира Съмърс в интервю малко след като Вашинтгон официално обяви, че вече няма да е част от договора. Експертът беше на различни постове в администрацията по времето и на Клинтън, и на Обама.

"Никога не съм смятал, че ще кажа тези думи, но президентът на Щатите представлява опасност за глобалната система", казва още той, цитиран от CNN Money.

Редица бизнес лидери също се обявиха срещу решението на държавния глава. Един от тях е шефът на Tesla Илън Мъск, който през есента Тръмп покани за член на неговия икономически съвет. Предприемачът обяви, че се отказва от поста в резултат на излизането от Парижкото споразумение.

Дори някои големи енергийни компании, като Exxon Mobil, настояваха пред Вашингтон да не се поема подобна стъпка.

По думите на Доналд Тръмп споразумението коства работни места на Щатите, но редица хора от бизнеса и икономисти твърдят, че това не е вярно. Те посочват като пример развиващата се соларна индустрия в САЩ, която вече дава работа на 374 хиляди души в сравнение със 160 хиляди, заети в добива на въглища.

"Ние ще станем по-бедни, заради това решение", смята Съмърс и обяснява това с твърдението си, че така високите технологии в сектора на възобновяемата енергия ще се развиват в другите държави, но не и в САЩ.

На същото мнение са и редица големи имена в бизнеса в страната. Против излизането от споразумението се обявиха още шефа на General Electroc Джеф Имелт, този на Goldman Sachs - Лойд Блекфайн, на Apple - Тим Кук, на Google - Сундар Пичаи и на Facebook - Марк Зукърбърг.