Дания се присъедини към Европейския съюз през същата година, когато и Великобритания - 1973 г. Почти половин век по-късно двете страни имат съвсем различни чувства към блока.

Докато британците напредват с плановете си за напускане на ЕС, датчаните стават все по-благоразположени към еврочленството, показва анкета, огласена от датските медии и цитирана от Bloomberg.

55% от гражданите на Дания биха гласували за оставане в ЕС, а едва 27% биха пожелали страната да напусне блока, ако бъде проведен референдум за членство днес.

Снимка 348905

Проевропейските настроения в скандинавската държава са нараснали значително след вота на британците за Brexit. Преди референдума от юни 2016 г. датската подкрепа за членство в ЕС е 44%, а желаещите да напуснат - 37%.

Сериозен ръст в подкрепата за Обединена Европа се наблюдава и сред младите датчани (от 18 до 34 години). Половината от тях искат оставане в ЕС, с 11% повече от тези, които поддържат еврочленството на Дания преди решението за Brexit.

След Brexit: Подкрепата в ЕС се връща на предкризисни нива

След Brexit: Подкрепата в ЕС се връща на предкризисни нива

Все по-голяма част от европейците смятат, че техният глас се чува на европейски ниво

Най-отчетливо е засилването на подкрепата сред хората с консервативни възгледи. 55% от датчаните, определящи се като гласоподаватели на консервативни партии, искат да останат в ЕС, в сравнение с 40% преди юни 2016 г., показва проучването.

Аналогията между двете държави е интересна, тъй като връзките на Дания с блока исторически повтарят британските. След като отхвърля Договора от Маастрихт от 1992 г., скандинавската държава подкрепи Споразумението от Единбург (регламентиращо шотландския референдум за независимост от 2014 г.), след като си извоюва редица изключения, включително правото да остане извън единната валута (еврото).