Рейтинговата агенция Moody's обяви, че Русия е изпаднала в неизпълнение (дефолт) по еврооблигациите. Това става ясно от съобщение на сайта на международната рейтингова агенция.

"На 27 юни плащанията по два емисии еврооблигации не са достигнали до притежателите на облигации по време на гратисния период, което според нашата дефиниция представлява неизпълнение".

Още вчера беше съобщено, че до дефолта на Москва остават часове, тъй като крайният срок изтече в неделя вечерта. 

Това е исторически момент за страната,

Bloomberg: Русия изпада в дефолт за първи път от повече от век насам?

Bloomberg: Русия изпада в дефолт за първи път от повече от век насам?

Гратисният период за около 100 милиона долара пропуснати плащания изтeче

Русия не изплати външния си дълг за първи път след болшевишката революция преди повече от век, което допълнително отчуждава страната от глобалната финансова система след санкциите, наложени заради войната й в Украйна.

Притежателите на облигации твърдят, че не са получили просрочени лихви в понеделник след изтичането на основния срок за плащане в неделя, предадоха "Ройтерс" и Bloomberg. Белият дом намекна за дефолт на задълженията на Русия, което е първо по държавния й дълг от 1918 г. на брифинг за медиите в понеделник.

Миналия месец Министерството на финансите на САЩ прекрати способността на Русия да изплаща своите милиарди дълг на международните инвеститори чрез американски банки. В отговор руското финансово министерство заяви, че ще изплати деноминирани в долари дългове в рубли и ще предложи "възможност за последващо конвертиране".

Русия заяви, че има парите да плати дълговете си, но западните санкции са създали "изкуствени пречки" като замразяват нейните валутни резерви, съхранявани в чужбина. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери по време на конферентен разговор в понеделник, че "няма основания да наричаме тази ситуация дефолт", заявявайки, че Русия е платила, но плащането не може да бъде обработено заради санкциите.

Топката е ръцете на САЩ: В дефолт ли изпада Русия за първи път от Октомврийската революция насам

Топката е ръцете на САЩ: В дефолт ли изпада Русия за първи път от Октомврийската революция насам

Москва трябва да плати 117 милиона долара лихва по държавните облигации до 15 април

Русия дължи около 40 милиарда долара в чуждестранни облигации. Преди началото на войната Русия имаше около 640 милиарда долара в чуждестранна валута и златни резерви, голяма част от които се държаха в чужбина и сега са замразени.

Рейтинговите агенции могат да намалят рейтинга до дефолт или съдът може да реши въпроса, но за този момент те са спрели рейтинга на Русия. Притежателите на облигации, които имат суапове за кредитно неизпълнение - договори, които действат като застрахователни полици срещу дефолт - могат да поискат от комисия от представители на финансови фирми да реши дали неизплащането на дълг трябва да предизвика изплащане, което все още не е официално обявяване на дефолт.

Комитетите за определяне на кредитни деривати - индустриална група от банки и инвестиционни фондове - вероятно ще отбележат "кредитно събитие", каза Пийч.

На 7 юни комисията постанови, че Русия не е платила необходимата допълнителна лихва, след като е направила плащане по облигация след падежа на 4 април. Но комисията отложи предприемането на по-нататъшни действия поради несигурност относно това как санкциите могат да повлияят на всяко споразумение.