Комисията по ценни книжа и борси (SEC) в САЩ обвини Nexo Capital Inc., че не е регистрирала предлагането и продажбата на своя продукт за кредитиране на крипто активи на дребно Earn Interest Product (EIP). За да отпаднат обвиненията от страна на SEC, компанията Nexo се е съгласила да плати неустойка от 22,5 милиона долара и да прекрати предлагането и продажбата на EIP на американски инвеститори. В паралелни действия, обявени днес, Nexo се е съгласила да плати още допълнителни 22,5 милиона долара глоби за уреждане на подобни обвинения от регулаторните органи на осем щата на САЩ.

Nexo: История на големи амбиции и сблъсъци със закона

Nexo: История на големи амбиции и сблъсъци със закона

Създадената в България криптобанка има милиони клиенти

Според заповедта на SEC през или около юни 2020 г. Nexo започва да предлага и продава EIP в САЩ. EIP позволи на американски инвеститори да предложат своите крипто активи на Nexo в замяна на обещанието на Nexo да плати лихва. В заповедта се посочва, че Nexo пуска на пазара EIP като средство за инвеститорите да печелят лихва върху своите крипто активи, а Nexo упражнява правото си на преценка да използва крипто активите на инвеститорите по различни начини, за да генерира приходи за собствения си бизнес и да финансира лихвени плащания на EIP инвеститори. В заповедта се установява, че EIP е ценна книга и че предлагането и продажбата на EIP не отговарят на изискванията за освобождаване от регистрация в SEC. Поради това Nexo е трябвало да регистрира своето предлагане и продажба на EIP, което така и не е направило.

Съгласявайки се да се споразумее с Nexo, Комисията взема предвид незабавно предприетите коригиращи действия от компанията и сътрудничеството на компанията със служителите на Комисията. По-конкретно в заповедта на SEC се отбелязва, че след като Комисията обяви обвинения, включващи подобен крипто инвестиционен продукт през февруари 2022 г., Nexo доброволно престава да предлага EIP на нови американски инвеститори и престава да плаща лихва върху нови средства, добавени към съществуващи EIP сметки на американски инвеститори. Освен това в заповедта се посочва, че Nexo обявява през декември, че прекратява EIP в определени щати и постепенно премахва всичките си продукти и услуги в САЩ, включително окончателно прекратяване на предлагането на EIP на всички американски инвеститори.

През Nexo са минали над $94 милиарда за 5 години

През Nexo са минали над $94 милиарда за 5 години

Това обяви говорителят на прокуратурата

"Обвинихме Nexo, че не е регистрирала своя продукт за крипто кредитиране на дребно, преди да го предложи на обществеността, заобикаляйки основните изисквания за разкриване, предназначени да защитят инвеститорите", каза председателят на SEC Гари Генслер. "Спазването на нашите изпитани във времето обществени политики не е избор. Когато крипто компаниите не се съобразяват, ние ще продължим да следваме фактите и закона, за да ги подведем под отговорност. В този случай, наред с други действия, Nexo прекратява своя нерегистриран кредитен продукт за всички американски инвеститори".

"Не сме загрижени за етикетите, поставени върху предложенията, а за тяхната икономическа реалност. И част от тази реалност е, че крипто активите не са освободени от федералните закони за ценните книжа", каза Гурбир С. Гревал, директор на отдела за правоприлагане на SEC. "Ако предлагате или продавате продукти, които представляват ценни книжа съгласно добре установени закони и правен прецедент, тогава без значение как наричате тези продукти, вие сте обект на тези закони и ние очакваме спазване"

Без да признава или отрича констатациите на SEC, Nexo се съгласява със заповед за прекратяване и въздържане, която му забранява да нарушава разпоредбите за регистрация на Закона за ценните книжа от 1933 г.

160 млн. долара на ден: Как се отрази на Nexo сблъсъкът с властите

160 млн. долара на ден: Как се отрази на Nexo сблъсъкът с властите

За момента криптобанката продължава да обслужва потребителите си

Едновременно с това, Nexo излезе с прес съобщение, което Money.bg публикува без редакторска намеса:

Nexo, водещата световна институция за дигитални активи, постигна окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

Детайли по споразуменията:

  • Не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.
  • Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа.

  • С това американските регулатори приключиха своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.

"Изключително сме удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ. За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят. Нескопосаните внушения за "международен" елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни "Ен Ди Ес" ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на "евроатлантически партньори", са разобличени от неопровержими факти. В допълнение, опитът да се прикачи акцията срещу Nexo, посредством насрочването ѝ в ден, който да съвпадне с друга акция на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, бе осуетен от официалното потвърждение на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че двете събития не са свързани. Въпреки това, организаторите постигнаха немалко от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети", каза Антони Тренчев, съосновател на Nexo.

Четирима с обвинения след акцията в Nexo, двама се издирват

Четирима с обвинения след акцията в Nexo, двама се издирват

От прокуратурата и следствието изнесоха данни за нарушения на международни санкции и преводи в кибервалута към адреси, свързани с престъпления

Тренчев продължи: "Независимо и въпреки случилото се, екипът на Nexo продължава да бъде изцяло фокусиран върху това, което правим най-добре - изграждането на иновативни и сигурни финансови услуги за нашите милиони клиенти от цял свят. Припомняме, че Nexo е сред много малкото компании, незасегнати от вълната на фалити в крипто индустрията през изминалите 12 месеца - само по себе си най-ясният атестат за устойчивостта на бизнеса и модела ни".

"Благодарим на щатските регулатори, участвали в процеса, за тяхната обективност и професионализъм, както и за усилията и отдадеността им да направят това, което смятат, че в най-голяма степен защитава интереса на американските граждани. Ценности като прозрачност, предприемаческа свобода и придържане към най-високите професионални, етични и правни стандарти са фундаментални за тази нация; ценности, които Nexo припознава изцяло и неотлъчно следва. Благодарни сме на адвокатската ни кантора Schulte Roth and Zabel LLP за осъществяването на този най-конструктивен диалог с щатски регулатори на САЩ, както и с Главния прокурор на Ню Йорк, който доведе до този най-справедлив и балансиран резултат", допълни Тренчев.

Компанията Nexo, припозната в САЩ като глобален иноватор, сходен на Uber и Airbnb, предоставя революционни решения в бързо развиваща се и динамична индустрия. Поради самата същност на иновациите и на компании като Nexo, те не се вписват в съществуващите рамки. Това предполага, в добронамерено сътрудничество с институциите и в защита на интереса на потребителите, компании като Nexo да участват в развиването и усъвършенстването на съществуващите регулаторните рамки.

Коста Кънчев, съосновател на Nexo, добави: "Уверени сме, че съвсем скоро ще бъде формирана ясна, устойчива и предвидима регулаторна рамка в Съединените щати, така че Nexo и сходни компании да могат да предлагат все повече добавящи стойност продукти в съответствие със законовите и други нормативни изисквания. Така САЩ отново ще се препотвърди като световния двигател на иновациите, който от десетилетия е".

Nexo съди регулаторите на Каймановите острови заради отказан лиценз

Nexo влезе в сблъсък с регулаторите в още една държава

Компанията не приема оценката, че бизнес моделът ѝ е прекалено рисков

Споразуменията, кулминация на почти две години работа, са нагледен пример за принципите на Nexo, въз основа на които изграждаме на прозрачен, предвидим и устойчив бизнес модел, устоял във времето на изпитанията на пазара. Оказаното пълно съдействие на регулаторите в САЩ е високо оценено от тях. Екипът на Nexo, както винаги, е отдаден и непоколебим в своя ангажимент да поддържа най-високите световни стандарти по отношение на спазването на регулаторните и KYC/AML/CTF задължения, защита на клиентите и инвеститорите. Така Nexo, чрез своята финансова стабилност и растеж, продължава развитието и глобалното утвърждаване на финтех индустрията.