Дигиталната финансова компания Nexo, в чиито офиси у нас влезе полиция, е една от най-големите в своята сфера. Създадена е през 2018 г. в България, като един от основателите ѝ е бившият депутат от РБ/ДБГ Антони Тренчев, който е и едно от основните ѝ публични лица.

Към момента бизнесът ѝ е базиран в Швейцария и Обединеното кралство, но поддържа офиси в още ред държави, а основната развойна дейност е в нашата страна с близо 600 служители.

Криптобанката Nexo, за която работят близо 600 българи, е разследвана за пране на пари
Обновена

Акция срещу българската криптобанката Nexo, за която работят 600 специалисти у нас

В края на 2022 година компанията напусна американския пазар

Nexo предлага финансови/fintech услуги в сферата на дигиталните активи. Нейната платформа дава възможност за поддържане на спестявания с доходност, отпускане на обезпечени с крипто кредити, издаване на карти, които могат да се използват като дебитни или кредитни и ред други услуги, свързани с криптовалути, блокчейн и Web3 - както за редови потребители, така и за трейдъри.

На практика компанията оперира като т.нар криптобанка и в различни етапи е управлявала активи за над 11 млрд. долара. От сайта на Nexo става ясно, че компанията има над 5 млн. клиенти в над 200 юрисдикции.

"Изграждаме първи по рода си продукти и услуги в крипто екосистемата от родна почва за милиони потребители в цял свят. Полагаме основите на една изцяло нова индустрия и градим правилата на своето време", пише в сайта за набиране на нови кадри на компанията.

Сблъсък с регулаторите

Криптобанките имаха особено силен период по време на пандемията от COVID-19, като тогава в тях влязоха криптоактиви за милиарди долари. След това, обаче, вдигането на лихвите и промените в икономическата ситуация се отразиха негативно на виртуалните валути и особено на централизираните платформи, работещи с тях.

Конкурентите на Nexo от Celsius, Voyager и BlockFi обявиха фалит, а сривът на борсата FTX се превърна в световна новина. Междувременно милиони потребители претърпяха загуби. Инвеститори заведоха дело срещу Nexo за това, че компанията през 2020-2021 г. не им е позволила да изтеглят активи за 126 млн. долара и им е било поискано да ги продадат на намалена цена.

Създадената у нас компания имаше проблеми с властите още от преди това. Така след "18-месечен добронамерен диалог" с регулаторите на щатско и федерално ниво, Nexo обяви на 5 декември м.г., че се изтегля от американския пазар.

8 американски щата разследваха Nexo във връзка с депозитния ѝ продукт и рекламираните му до 36% годишна доходност. Според регулаторите тази дейност е била незаконна. От компанията бяха категорични, че не нарушават правилата с действията си.