Бившият водещ на Fox News Тъкър Карлсън и Владимир Путин бяха в светлината на прожекторите в четвъртък вечерта, когато, подкрепящият Тръмп десен коментатор интервюира руския автократ. Двучасовият разговор, заснет в Москва, е първото интервю на Путин със западна медия, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Путин използва голяма част от интервюто, за да предостави дълги ревизионистични исторически разкази по въпроси като Източна Европа от 9-ти век нататък (повече от 30 минути непрекъснат монолог) и разширяването на НАТО, като също така не пропусна да похвали Китай. 

Карлсън се опита да насочи интервюто към текущите събития след монолога на Путин за Русия след Първата световна война и предположи, че Западът се страхува от Москва повече от Пекин.

Путин обаче каза: "Западът се страхува от силен Китай повече, отколкото от силна Русия". Руският президент похвали Китай за това, че е във възход, докато щатският долар е под заплаха.

"Не можете да предотвратите изгрева на слънцето. Трябва да се адаптирате към него", каза Путин.

Руският президент не пропусна възможността да обвини САЩ и други западни страни в удължаване на войната в Украйна.

"Имаше мирни преговори с Украйна, които бяха "почти финализирани", каза Путин, но след това Украйна "отхвърли всички тези споразумения и се подчини на инструкциите на западните страни, европейските страни и Съединените щати да се бори с Русия до горчивия край".

Путин хвърли вината по-специално на Борис Джонсън, бившия британски премиер. Джонсън беше принуден да напусне парламента на Обединеното кралство през юни 2023 г., но Путин твърди, че като министър-председател той е разубедил Зеленски да подпише мирно споразумение в ранните етапи на конфликта.

"Фактът, че те (Украйна) се подчиняват на искането или убеждаването на г-н Джонсън, бившия премиер на Великобритания, изглежда смешен", каза Путин.

Във видео, публикувано преди интервюто, Карлсън каза, че е бил подтикнат да говори с Путин, отчасти защото американската общественост "няма представа защо Путин нахлу в Украйна или какви са целите му сега".

През декември Кремъл заяви, че започването на мирни преговори с Украйна е "нереалистично" - Украйна каза, че мирът може да се основава само на пълно изтегляне от територията, която Русия е завзела, откакто нахлу през 2022 г.

Но в интервюто Путин каза на Карлсън, че Русия и САЩ все още обсъждат възможността за прекратяване на конфликта.

Посланието на Русия към САЩ, каза Путин, е: "Ако наистина искате да спрете да воювате, трябва да спрете да доставяте оръжия. Ще свърши до няколко седмици."

Путин каза, че последният път, когато е говорил с Джо Байдън, е бил преди Русия да нахлуе в Украйна.

"Тогава му казах, че смятам, че вие правите огромна грешка от исторически мащаб, като подкрепяте всичко, което се случва там, в Украйна, като отблъсквате Русия", каза Путин.

В САЩ опитите за приемане на законодателство, предоставящо нова военна помощ за Украйна - широко разглеждана като съществена за продължаване на войната - са в застой в Конгреса, припомня BBC. В сряда последният законопроект, който щеше да отпусне 60 милиарда долара от решаващо значение за Киев, напредваше през Сената, но се сблъска с остра съпротива от републиканците в Камарата.

При липсата на нова военна помощ опитите на Украйна да изгони руските сили от страната и да предприеме нови контраофанзиви в южната част и района на Източен Донбас се оказаха практически невъзможни.

Някои висши републиканци, включително лидерът на партията в Сената Мич Макконъл, остават ангажирани с отпускането на тази нова помощ. Но те се сблъскват с нарастваща враждебност от крайно десни членове на собствената им партия, които се въздържаха от спираловидната цена на конфликта и се противопоставят срещу намесата на САЩ в глобалните конфликти.