Вашингтон обсъжда премахването на митата срещу китайския внос като начин за успокояване на пазарите и създаване на стимул за Пекин да направи още по-големи отстъпки в търговската битка, която разтърси световната икономика, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Идеята за премахване на част или на всички мита е била предложена от министъра на финансите Стивън Мнучин. Целта е забързване на разговорите и постигането на подкрепа от Китай за по-дългосрочни реформи. Амерканският търговски представител Робърт Лайтхайзър обаче се е обявил срещу идеята, твърдейки, че премахването на митата ще покаже слабост.

В предходните дискусии относно Китай президентът Доналд Тръмп е подкрепял Лайтхайзър, а не Мнучин. Но този път държавният глава ясно посочи, че иска сделка.

Експерт: Спад на пазарите ще накара Тръмп да подпише с Китай

Експерт: Спад на пазарите ще накара Тръмп да подпише с Китай

Тръмп свързва политическото си бъдеще с индекса Dow Jones

Вашингтон и Пекин искат да постигнат сделка през 1 март. В 0:01 часа на слеедващия ден митата върху китайски внос за $200 милиарда ще се покачат от 10 на 25%.Самият Лайтхайзър води преговорите, но Мнучин е активен в определянето на стратегията на администрацията. Идеята е предложението за премахване на част от митата - или на всички - да бъде предложена по време на срещата на 30 януари във Вашингтон.

Говорител на министерството коментира официално, че дискусии все още се водят и решение не е взето.Самият Тръмп, който най-вероятно ще има последната дума, е в трудна позиция. От една страна той е притеснен от спада на американските пазари, но от друга държавният глава не иска да показва слабост по темата Китай.

Но все пак разрешаване на спора в ключов приоритет и за Пекин, и за Вашингтон. Икономиката на Китай се забавя по-бързо от очакваното, тъй като производственият сектор понася тежък удар от митата. Отговорът на Поднебесната империя носи проблеми и за множество американски бизнеси, включително и за земеделците, които са ключови поддръжници на Тръмп.

Редица други икономики по света също усещат ефектите.

След публикуване на материала Dow Jones Industrial Average се покачи с над 250 пункта, а S&P 500 и Nasdaq Composite се покачиха с около 1 процент.