Безработицата в най-голямата икономика в Европа се повиши за първи път от почти две години, след като свиването на икономиката повлия и на пазара на труда.

Броят на неработещите неочаквано стигна до 60 000 души през май, в сравнение с прогнозата те да намалеят с 8000. Нивото на безработицата се покачи до 5% от 4,9%, пише Bloomberg.

Федералната агенция по труда заяви, че около две трети от увеличението се дължи на преквалифициране на част от работниците, както и на забавянето на германската икономика.

"Виждаме първите знаци на свиване на икономиката върху безработицата," допълниха от агенцията. Оттам стана ясно още, че търсенето на нови служители все още остава високо, но се забелязва темп на понижаване.

Укрепването на пазара на труда в Германия спомогна за увеличаване на потребителските разходи и за подпомагане на икономиката през последните години. Обрат в показателите може да бъде с доста негативен ефект, като се има предвид продължаващата слабост в производството и автомобилната промишленост, както и търговските конфликти, които заплашват да ударят германския износ. Бизнес доверието този месец е стигнало до най-ниското си ниво за повече от четири години.

По-сериозното забавяне в Германия също ще има последици за еврозоната. Европейската централна банка заседава на 6 юни, за да актуализира своите икономически прогнози за валутния блок и да обсъди дали има нужда от повече стимули.