В момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп започва да се чувства все по-уютно в компанията на руския си колега Владимир Путин, Източна Европа си въздухна с облекчение, когато официални лица от Америка наминаха, за да ги уверят в своята непоколебима подкрепа.

Проблемът е обаче, че проектобюджетът на САЩ говори съвсем друго, пише Bloomberg.

Белият Дом търси начин да намали сериозно средствата във фондовете за региона - с около 336 милиона за бюджета на Държавния департамент, както и тези по друго програми, които подкрепят демокрацията и осигуряват подкрепа в развитието.

Засегнатите държави включват и Естония, деляща граница с Русия, както и Грузия, която води петдневна война с войниците на Путин през 2008 г. и Украйна, която преживя анексирането на част от нея от Кремъл.

Данните показват между 20 и 78% намаление на средствата за отделните държави, като най-големият спад стои срещу името на България.

Снимка 308130

Източник: Bloomberg

Вероятността бюджетът за Държавния департамент да не получи подкрепа в Конгреса е голяма. Ключови представители на републиканците минават в опозиция на предложението, заедно с демократите. Но все пак предложеният бюджет говори много за приоритетите на Тръмп.

Президентът и администрацията му предлагат увеличение на бюджета за отбрана - с около 1.4 милиарда повече ще бъдат подпомогнати съюзниците на САЩ на Стария континент. Все още обаче няма разбивка по страни. Само една страна в източната част на Европа е посочена поименно и това е Украйна.

Но дори и останалата част от Източна Европа да получи повече средства за отбрана, начинът, по който се харчат парите, дава сигнал, че САЩ се отказват от усилията си да заздравят демокрацията в региона, смята Джонатан Кац, бивш служител в щатската агенция за международно развитие.

"Предишните администрации търсиха баланс в бюджетите за отбрана, дипломация и развитие. Сегашната администрация разваля този баланс", смята той.