Местните власти в Берлин са се съгласили да закупят общо 14 750 апартамента от двете най-големи компании, управляващи имоти в страната, в сделка за 2,46 милиарда евро. Целта е по този начин да се гарантира запазването на по-ниски наеми в града, който от години се бори с бързорастящите разходи за жилище. 

От своя страна Venovia и Deutsche Wohen са се съгласили на споразумението, като за двете компании на масата остава възможността за обединението им, въпреки че първият опит за сделка между тях пропадна.

Като част от споразумението с берлинските власти, дружествата са се съгласили да запазят тавана на наемите за отдаваните от тях жилища до 2026 година, както и да изградят още 13 000 нови такива. Целта е по този начин градът да успее да отговори на недостига на имоти, както и на опасенията от нарастващите разходи за живот там.

Сделката между Venovia и Deutsche Wohen за €19 милиарда пропадна

След предложение за €19 милиарда: Най-голямата сделка в имотния сектор в Европа пропадна

След като акционерите не дадоха своето съгласие за обединението

Сливането на Venovia и Deutsche Wohen ще създаде гигант в управлението на имоти в Германия с общо 500 000 жилища в портфолиото им в цялата страна.

Въпросът за размера на наемите в най-голямата икономика в Европа е особено чувствителен, тъй като сред развитите държави там най-голям дял от населението не живее в собствено жилище.