По целия свят цените на жилищата счупиха рекорди, но не за покачване, а за спад. Жилищата в Стокхолм например са поевтинели с 20% от пика си, цените в Сидни са намалели с почти 14% през годината, а в Сан Франциско са намалели с 15%, в Оукланд с почти 22% и в Торонто с 16%.

Най-голямата икономика в Европа Германия регистрира най-големия си спад през последните две десетилетия, докато във Франция, според прогнозите, се очакват спадове от 5% до 7% . В Испания също се очакват по-драстични спадове в големите градове.

Какво стои зад глобалния мини срив в цените на имотите и има ли поуки, които можем да научим от това. Можем ли да направим изводи какво би се случило в други страни?

Един от отговорите със сигурност е дългите години на почти нулеви лихвени проценти, които правеха вземането на заем за закупуване на жилище по-евтино от почти всяко време в историята. Това обаче приключи, поне засега, пише Патрик Колинс за The Guardian.

Според много икономисти, спадовете на цените на жилищата следват впечатляващи покачвания години наред в някои градове и някои видове имоти, а стойностите често се връщат на нивата, от които са били преди няколко години. Почти никой не прогнозира тотален срив в цените на жилищата.

Някои от спадовете на цените се дължат на по-малко търсене. През последната година цените на къщите като цяло са паднали повече от тези на апартаментите.

Дори по време на спад на цените в света, винаги има места, които процъфтяват. Цените на луксозните имоти в Дубай, който се превърна в убежище за руските олигарси, скочиха с удивителните 89% през 2022 г., според Knight Frank.

Големият срив на шведския жилищен пазар продължава

Големият срив на шведския жилищен пазар продължава

Цените на имотите вече спаднаха със 17%

Какво се случва по света?

Швеция

Европейската страна с най-голям спад на цените на жилищата Швеция претърпя някои доста големи увеличения на лихвите и въздействието беше незабавно.

"Една от причините цените на жилищата да падат повече в Швеция, отколкото в повечето други страни от ЕС, е, че ние до голяма степен имаме заеми с плаваща, а не с фиксирана лихва и когато централните банки повишават основните си лихвени проценти, това ще се отрази върху ипотеките с по-бързи темпове в Швеция, отколкото в много други страни", коментира Робърт Бойе, главен икономист в шведския ипотечен кредитор SBAB.

Според консултантската компания Capital Economics цените на жилищата в Швеция са паднали с:

 • 18% от пика си
 • могат да паднат с още около 5% оттук нататък
Австралия е изправена пред жилищна криза

Австралия е изправена пред жилищна криза

Над 80% от анкетираните австралийци смятат, че има липса на достъпни жилища в техния район

Австралия

 • Цените в национален мащаб са намалели със 7,2% до януари 2023 г., намалявайки всеки месец от април насам в най-големия и най-бърз спад поне от 1980 г.
 • Цените на жилищата в Сидни са паднали с 13,8% през годината.
 • Къщите в Байрън Бей, световно известен със своите плажове и спокоен начин на живот, са поевтинели с 25%.
 • Много икономисти прогнозират още спадове през първата половина на тази година, като се смята, че централната банка отново ще повиши лихвените проценти от сегашното им ниво от 3,35%, за да се справи с инфлация.

Някои прогнозират спад на цените от 20% в национален мащаб.

Португалия има план за охлаждане на жилищната криза: всички празни жилища да бъдат дадени под наем

Една европейска страна има план за охлаждане на жилищната криза, но жителите са против мярката

Ще бъде спряна и програмата за златна виза

Нова Зеландия

 • Средната цена на жилищата е надолу с 13,3%до януари 2023 г., като стойностите в Окланд са намалели с 21,7%
 • Сделките са намалели с 27%
 • Цените на имотите в Окланд скочиха с над 40% между началото на 2020 г. и началото на 2022 г.
 • След като лихвените проценти се покачиха, балонът се спука и цените в града паднаха.

Германия  

 • В национален мащаб цените са се повишили с 2,1% през календарната 2022 г., но са паднали с 1,8% през последните три месеца на годината.
 • Шестмесечният спад от 2,5% е най-големият от две десетилетия насам.
 • Цените в Мюнхен, най-скъпият пазар в Германия, надвишават тези в Лондон. Типичен апартамент в Мюнхен струва 800 000 евро, докато къщите са средно 1 840 000 евро. Средната стойност за Лондон (апартаменти и къщи) е 602 575 евро.
Пазарът на жилища в Дания потъва

Пазарът на жилища в още една скандинавска страна потъва

Датската централна банка повиши лихвените проценти за пети пъти

Испания

 • В национален мащаб цените на имотите се повишиха със 7,2% през 2022 г., но през декември покачването на цените почти спря, докато броят на новите ипотечни кредити се срина с 22,5%.
 • Миналата година Испания беше един от най-бързо растящите пазари в Европа, като цените в Мадрид нараснаха със средно с 12,2%, а сделките с жилища бяха най-високи от годината на бума през 2007 г.
Снимка 503083

Източник: ЕПА

Франция

 • Цените на апартаментите в Париж са намалели с 1% до септември 2022 г., но цените на всички жилища на национална база са се повишили с 6,4%.
 • Най-голямата агенция за недвижими имоти във Франция Century 21 прогнозира спад на цените от 5% до 7% през 2023 г., поне в определени департаменти. В някои градове цените на апартаментите са започнали да падат миналото лято.

САЩ

 • От юни досега цените са намалели с 3,6% на национално ниво и с 5% в 20-те най-големи града.
 • В Сан Франциско средната цена на еднофамилна къща се е сринала с 15% до януари според Калифорнийската асоциация на брокерите на недвижими имоти (CAR).
 • Корекцията на цените на жилищата в САЩ беше неизбежна, след като Федералният резерв започна да увеличава основната си лихва, което бързо повиши разходите за ипотечни кредити.
 • Референтната 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент в САЩ се повиши рязко през последната година - от 3,9% на 6,3%.
Собствениците на жилища в САЩ са загубили общо 2,3 трилиона долара от стойността на имотите си

Собствениците на жилища в САЩ са загубили общо 2,3 трилиона долара от стойността на имотите си

Най-много спада стойността на жилищата в Сан Франциско

Великобритания

 • Според Халифакс средните цени в Обединеното кралство ще паднат с около 8% тази година, което според него "ще върне средната цена на имотите на нивото, което беше през април 2021 г.".
 • Икономистите от Nationwide предполагат, че жилищата "ще се понижат с около 5%".
 • Savills прогнозира, че средната цена на къщата в Обединеното кралство ще падне с 10% тази година, а инвестиционната банка Nomura прогнозира 15% спад на цените на жилищата в Обединеното кралство до средата на 2024 г.
За година жилищата в София поскъпнаха с 25%. Понижение на цените не се очаква, въпреки спада в сделките

За година жилищата в София поскъпнаха с 25%. Понижение на цените не се очаква, въпреки спада в сделките

За 20 години средните цени на имотите у нас са се покачили цели шест пъти

В България

Както Money.bg писа наскоро, въпреки, че през последните две тримесечие имаше значителен спад на броя на сделките, спад на цените не се очаква. Това се казва в анализа на АДРЕС Недвижими имоти. Между 15%-20% е спадът в броя на покупко-продажбите в столицата.

 • Според агенцията в момента пазарът се успокоява, а за спад е рано да се говори, като той ще бъде плавен - в момента търсенето е все още малко по-голямо от предлагането.
 • Намаляват най-вече купувачите, които имат под средните доходи, заради неизвестността колко ще поскъпне ежедневието ни.
 Столичните райони с най-голям ръст на населението отчитат и най-висок ръст в цените на жилищата

Столичните райони с най-голям ръст на населението отчитат и най-висок ръст в цените на жилищата

Ето кои са те

Други пък се оттеглят именно заради очаквания за спад в цените на имотите, или заради липсата на достатъчно спестявания за самоучастие в покупката на жилището.