Въпреки, че през последните 10 години населението в повечето столични квартали намалява, в някои се забелязва значително нарастване на броя жители. Обикновено това се наблюдава при квартали с развиващи се имотни пазари, където строителството на нови жилищни кооперации е ежедневие.

Един от тези райони е Витоша, където по данни на НСИ ръстът на населението там е 24% през последните 10 години. Един от столичните квартали "Манастирски ливади", част от който се намира в района, отбелязва ръст на цените на имотите от 29,7% на годишна база през 2022-ра, по данни на имотната агенция Адрес.

Столичните райони с най-голям спад на населението през последните 10 години

Столичните райони с най-голям спад на населението през последните 10 години

Като цяло за периода населението в столицата е намаляло с 1,3%

Част от този квартал попада в район Триадица, където е другият голям бум в прираста на населението по райони в София. За десет години ръстът там е 8,4%. Квартал "Иван Вазов", също част от район Триадица, отчита силен ръст в цените на имотите със 7,5% на годишна база.

В класацията с най-голям ръст на населението присъства и район Лозенец. В района се "помещават" кварталите "Лозенец", където цените на имотите растат с цели 21,7%, западната част на квартал "Витоша", където покачването на имотите е 37,4%, квартал "Кръстова вада" и част от Борисовата градина.

За година жилищата в София поскъпнаха с 25%. Понижение на цените не се очаква, въпреки спада в сделките

За година жилищата в София поскъпнаха с 25%. Понижение на цените не се очаква, въпреки спада в сделките

За 20 години средните цени на имотите у нас са се покачили цели шест пъти

Още един район със сравнителни високи нива на покачване на населението е Овча Купел. Част от района са кварталите "Горна баня", "Суходол" и жилищните комплекси "Овча купел", които са образно разделени чрез различни географски обекти. Цените на имотите в квартал "Овча купел" също са сред най-бързо растящите в София, като за последната година покачването е над 35%.

Въпреки, че може да се заключи, че има тенденция квартали в райони с най-голям прираст на населението да отчитат най-сериозен ръст на цените, което е логично, винаги може да се забележат изключения. Такава е ситуацията със столичния район Средец, в който е отчетен най-големият спад на населението сред столичните райони - цели 20,6% през последните 10 години.

В района обаче се намират едни от кварталите с най-голям ръст на цените на жилищата и това са "Център" и част от квартал "Яворов", с покачване съответно от 28% и 33%.

Според данните на Адрес най-голямо покачване на цените на жилищата през последната година има в квартал "Хаджи Димитър", където ръстът на цените е над 41%. И тук имаме изключение от тенденцията, спомената по-горе, тъй като кварталът се намира в район Подуяне, където като цяло се отчита спад на населението от 6,8% за 10 години.