„През последните три - четири месеца нарасна предлагането на имоти от съдия-изпълнители и от банки, които продават ипотекирани апартаменти, къщи, хотели, промишлени сгради. Тези имоти ще се увеличават поради невъзможност на собствениците да изплащат кредитите си. Корпоративни клиенти продават вече масирано между 10 и 100 имота", каза в предаване на радио България на БНР Страхил Иванов, собственик на една от най-големите агенции за недвижими имоти „Явлена".

Той уточни, че предлагането на имоти надвишава в пъти търсенето. Според него за година и няколко месеца цените са паднали средно до 30 на сто.

Най-голямо е намалението при масовите жилища в големите комплекси, където съществуват огромно количество необитаеми апартаменти, строени със спекулативна цел за препродажба. Все още цените на имотите в България продължават да са най-ниски в Европа, но и това не е причина за експанзия от страна на чужди купувачи, тъй като няма голямо движение на капитали.

Най-драстично са паднали цените на селските имоти. По данни на някои агенции сривът е почти на половина спрямо началото на 2008 г., когато стари селски къщи все още се търсеха от чужденци, предимно от англичани . Това лято средната цена на реализираните сделки е около 12 хил. евро.

Като се позова на публикации в пресата, водещата на предаването Таня Харизанова каза, че англичаните отново се връщат към евтините селски имоти у нас. По този повод Страхил Иванов беше лаконичен: "Винаги съм се опитвал да не бъркам желаното с действителното. Няма такова нещо."

Според него чуждите купувачи в България са малко. Изключение прави секторът с най-ниски оферти за ваканционни жилища в курортите на Черно море, където купувачите са от Русия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия и Словакия. Това са хора, които купуват имоти в най-ниския клас - боксониери, гарсониери, едностайни апартаменти, отдалечени от морето, на цени между 25 и 40 хил. евро. Това е най-ниската цена в масовата покупка.

Преди няколко дни от проучване на инвестиционната компания Green Life стана ясно, че 95% от купувачите на ваканционни имоти през тази година са били руски граждани, представители на средната класа. За сравнение, само преди три години делът им е бил 15 на сто. Те разполагат с бюджет от 45 до 60 хил. евро, търсят най-изгодното предложение, имат сериозни изисквания към имота и задължително искат отстъпка от оферираната цена. Нарастват и желаещите за покупка на къща в близост до морето, като делът им се е увеличил от 10 на 30 на сто.

В отговор на въпрос: Какви са тенденциите за пазара на недвижими имоти в България?, Страхил Иванов отговаря: „Очаквам слаб пазар през есента и зимата, увеличаване на предлагането и търпение от страна на купувачи и продавачи. Тези, които не могат да издържат, ще сключват сделки, защото през последните 15 години между 30 и 50 на сто от сделките в България са били свързани. Купуваш, за да продадеш. Продаваш, за да купиш. Или, казано с други думи, искаш да продадеш малък апартамент и да купиш по-голям или да смениш квартала. Винаги има пазар за хора, които имат нужда и искат да направят сделка. Защото така те удовлетворяват желанията си, а животът не може да спре."