Столичната община поиска проектите за изграждане на небостъргачи в "Младост", в близост до "Пирогов" и до мол "Парадайз" да бъдат преработени. Причините са различни - от скриване на гледката до изясняване на правото за строеж, съобщава вестник "Сега".

Според Експертния съвет по устройство на територията към главния архитект за 55-етажния "Парадайс тауър" на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков" липсват обосновки за височината му, за транспортния достъп и как би се вписал в градската среда. Проектът трябва да бъде съгласуван с дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", тъй като първоначалните намерения на инвеститора били зданието да бъде 10 етажа по-ниско.

София напът да се сдобие с нов 55-етажен небостъргач

София напът да се сдобие с нов 55-етажен небостъргач

"Парадайз тауър" ще бъде до "Парадайз мол"

Кулата в кв. "Хладилника" включва 18 етажа с офиси и повече от 200 апартамента над тях. За партера й са предвидени търговски площи, има и подземен паркинг. Главният архитект на София Здравко Здравков, както и негови колеги смятат, че на това място не може да има такъв небостъргач. По времето на тройната коалиция тогавашното строително министерство пуснало тълкувателно писмо, според което ограниченията в градоустройствените показатели не важат за терен с лице на три улици. Сега арх. Здравков иска това "тълкуване" да бъде отменено.

Върнати са за преработване и два проекта гиганти на турската компания "Гаранти Коза" - комплекс до "Пирогов" с четири кули по над 50 етажа и лагуна и ансамбълът "Гранд каньон" в "Младост 3", който включва 100-метров небостъргач. Експертите имат куп забележки по тях - недостатъчно паркоместа, общ вход за жилищната, хотелската и обществената част и др. Не е ясно и как населяването на "Гранд каньон" ще повлияе на трафика по бул. "Ал. Малинов". Проблем е и че гигантът ще закрие панорамата към планината при по-ниските сгради. Забележките идват две години след като Столичната община даде картбланш за издигането на небостъргача. Оттогава теренът е заграден и инвеститорът се готви за реализирането му.

Започва строежа на най-високата сграда в България (ГАЛЕРИЯ)

Започва строежа на най-високата сграда в България (ГАЛЕРИЯ)

Вижте къде ще се намира

Според проекта комплексът в "Младост 3" включва три жилищни сгради със 765 апартамента с височини - 30, 22 и 19 етажа. В комплекса ще има още хотел, очна клиника, фитнес, спа център с басейн, парк. До редакционното приключване на броя от Столичната община не можаха да отговорят има ли инвеститорът виза за строеж.

С разрешително за строеж вече разполага бъдещата 202-метрова сграда Скай форт на бул. "Цариградско шосе", която е предвидена за офиси.