Холандия, Дания и Израел имат най-добрите пенсионни системи в света през 2020 година, докато страни като Германия, Швейцария, Великобритания и Франция остават извън топ 10. Това показва последното проучване на института Mercer CFA на изследването Global Pension Index.

В него са включени 39 държави в света, които са класирани според три основни категории - адекватност, устойчивост и интегритет.

В първата от тях влизат индикатори, като пенсионни вноски, структура на пенсионната система, спестявания, подкрепа на правителството и т.н. Във втората категория са отчетени пенсионното покритие, общите активи на пенсионната система, демографията, публичните разходи и т.н. Третата включва регулации, управление, защита, комуникации, оперативни разходи.

Холандия е на първо място според общия индекс, както и по отношение на адекватността на системата си. Дания е най-устойчивата пенсионна система, а Финландия - най-интегрираната, според изследването.

На последно място ред всички изследвани 39 държави са Китай, Индия, Мексико, Филипините, Турция, Аржентина и Тайланд в дъното.

Половината от включените в класацията страни се нареждат по-надолу в класацията в резултат на натиска на пандемията върху икономиката. Глобалната рецесия е довела до ограничаване на общите пенсионни вноски, по-слаба възвращаемост, както и ръст в държавния дълг.

"Това неизбежно ще се отрази на бъдещите пенсионери, което означава, че някои хора ще трябва да работят по-дълго, докато други ще трябва да се задоволят с по-нисък жизнен стандарт, когато се пенсионират", обяснява Дейвид Нокс, който е автор на доклада.

По неговите думи заради нарасналите публични разходи и задължения, държавните пенсионни системи ще бъдат под натиск. "Всъщност ще ни се наложи повече и повече да разчитаме на частното осигуряване", смята експертът.

Снимка 501424
Снимка 501423