Ситуацията съвсем не е благоприятна: лихвите още дълго може да са ниски или отрицателни, публичният дълг е на рекордни нива, подоходното неравенство расте, а климатичните промени заплашват цели индустрии и части на света.

Това са само част от факторите, които засягат благосъстоянието на пенсионерите по света и правят надеждите за спокойно изживяване на златните години още по-далечни, сочи индексът Natixis Global Retirement.

Ежегодният доклад, който подрежда 44 страни по благосъстояние на пенсионерите и финансова сигурност, показва, че Исландия, Швейцария и Норвегия са на върха. Но данните са от 2019 г. и не показват ефекта от кризата. Втора вълна на пандемията може да увеличи още повече безработицата, предупреждава доклада.

Една от най-големите заплахи за пенсионерите са ниските лихви, които правят получаването на сравнително добър доход от сигурни инвестиции почти невъзможен. Според доклада в 16 от 44-те страни реалните лихви за 5-годишен период (изчистени от инфлацията) са отрицателни. През 2016 г. само една страна, Великобритания, попадаше там.

Поне 120 000 лева са нужни за спокойно пенсиониране. Как да ги съберете?

Поне 120 000 лева са нужни за спокойно пенсиониране. Как да ги съберете?

Колко да отделяте от месечния си доход и как да ги инвестирате?