Стив Адкок е финансов експерт, който има е постигнал финансова независимост. Бивш софтуерен инженер, Стив се пенсионира рано - на 35-годишна възраст. Ето какво споделя той и какви съвети дава, за онези, които искат да управляват разумно парите си. Текстът е публикуван в CNBC.

През 2016 г., след като натрупах близо 1 милион долара спестявания, напуснах работа софтуерен инженер, която ми носеше 6- цифрена заплата и се пенсионирах на 35. Няколко месеца по-късно съпругата ми Кортни се присъедини към мен и също се пенсионира.

Не всеки ще може да се пенсионира през 30-те си години, но постигането на финансова независимост в крайна сметка е опция мнозина. Може да не е лесно, но не е нужно да сте гений във финансите, за да го постигнете. (Всъщност аз се борех през цялото време докато ходих на училище поради затруднено възприемане. За да получа добри оценки, винаги трябваше да работя по-усилено - и по-дълго - от съучениците си.)

Никой не иска да бъде разорен, така че дори ако целта не е да се пенсионираме рано, всички трябва да живеем според тези шест основни принципа, за да натрупаме богатство.

1. Направете финансовата свобода своя цел №1

Първото правило е най-важното и то няма много общо с парите. Става въпрос за това, че това да искате да постигнете достатъчно целта, за да я направите ваш основен приоритет.

Тогава имах страхотна заплата и бях добър в работата си. Но не ми беше приятно да имам шеф. Срещите, конфликтите в офиса и дългите пътувания бяха изтощителни. Исках да напусна живота, който трябваше да водя от 9 до 5 и да пътувам по света. И така, в края на 20-те години реших да направя ранното пенсиониране моя основна цел.

Съсредоточих се върху драматични промени във финансовите си навици. Вместо да оставя парите си да стоят, аз инвестирах повечето от тях. Започнах да спестявам 70% от доходите си. В началото беше трудно, но стана по-лесно, тъй като непрекъснато си напомнях, че всичко, за което харчих, са неща, които или не използвам, или не са ми нужни.

Нито една от промените, които направих, не ме накара да се почувствам като жертва, защото знаех, че са път към моята цел. Това е като да влезете във форма: Ще загубите или наддадете само ако промените хранителния си режим и фитнес навиците си. И трябва да го искате достатъчно зле, за да продължите.

2.Увеличете доходите

Въпреки че изкарвах шестцифрена заплата, винаги си мислех за начините, по които да използвам уменията си за активно повишаване на доходите си, когато не бях в офиса.

Стартирах финансов сайт. В крайна сметка печелех средно месечно по 1000 долара само от него. Двамата с Кортни стартирахме и YouTube канал, документиращ нашите пътувания, което донесе още 400 - 500 долара на месец. И с малкото свободно време, което ми беше останало, направих допълнителни няколкостотин долара чрез писане на свободна практика.

Но все още работих усърдно в ежедневната си работа, защото това беше основният ми източник на доходи. Исках да покажа на шефа си защо заслужавам 10% или 15% повишение (което поисках и получих - два пъти). По средата на кариерата си събрах достатъчно смелост, за да поискам голямо повишение. Четири месеца по-късно го получих.

Кортни същополагаше усилия. Двамата спестявахме 70% от комбинирания ни доход, който варираше от 200 000 до 230 000 долара годишно и се приближаваме до ранното ни пенсиониране.

3.Инвестирайте

Спестяването на пари няма да ви помогне да се пенсионирате по-бързо. Кортни и аз спечелихме голяма част от богатство си на фондовия пазар, недвижими имоти. Идеята зад това е проста. Купувате актив на определена цена. С течение на времето активът оценява (или увеличава) стойността си. И бум, сега имате нещо, което струва повече от това, което сте платили.

През следващите години, благодарение на инвестицията, увеличихме спестяванията си до над 1 милион долара. Когато става въпрос за инвестиране, по-добре да закъснеете отколкото никога да не предприемете тази стъпка. Ако не сте започнали, има много ресурси онлайн или можете да говорите с надежден финансов съветник.

4.Удобства

Винаги обичам да използвам практическия подход, когато е възможно, особено що се отнася до парите. Много работодатели предлагат пенсионни планове и повечето компании автоматично правят вноски направо от вашата ведомост във вашите инвестиционни сметки. Така никога повече няма да се притеснявате за това.

Ние със Кортни се възпозвахме от това най-пълно. Автоматично прехвърляхме пари, плащахме сметките си за кредитни карти.Автоматизацията ще направи живота ви толкова лесен, че не е нужно да сте дисциплинирани, за да плащате сметки, закъснели такси, лихви и други.

5. Следете къде отиват парите ви

Един от най-ефективните начини за премахване на дълга е да знаете къде точно отиват парите ви. Всяка стотинка има значение. Това е основен принцип, но толкова много хора нямат дисциплината, за да седнат веднъж месечно и да преразглеждат разходите си.

Няколко прости действия могат да направят огромна промяна във вашите финанси.

Погледнете сметките си, вместо да ги хвърляте настрана. Разходите за забавления трябва да дойдат, след като платите сметките си и финансирате пенсионните си сметки. Не пренебрегвайте малките разходи.

Обмислете и месечните абонаменти. Уверете се, че сте наясно какво ви струват и дали всъщност ги използвате или не. 

6. Премахнете вещите, които не ви трябват

Преди имах кабриолет Corvette и Cadillac CTS. Карах и спортно колело Yamaha R1 из града, като плащах 150 долара на месец за застраховка. Но продадох всички тези неща, след като поставих предсрочното пенсиониране за своя цел.

Кортни и аз сега живеем много пестеливо и не бихме могли да бъдем по-щастливи. Прекратихме абонамента за кабелна телевизия и използваме streaming subscription за половината от цената. Харчим само 50 долара на месец, за хранене навън в ресторанти. Купуваме нови дрехи по-малко от два пъти годишно.

Не е нужно всичко това. Този принцип е свързан с преоценка на приоритетите. Вярвам, че харчите либерално за неща, които ви носят трайна радост, и намаляване на разходите за неща, които не са. Ключът е да признаете какво ви прави щастливи и от кое не се нуждаете.