Най-често български граждани, които са работили зад граница, възстановяват суми от данъци от САЩ, Холандия, Германия и Белгия, Англия и Ирландия. Страната ни е в топ 10 по брой изпратени студенти в Съединените щати на така наречените бригади - от 5 до 8 хиляди души, изпратени в рамките на една календарна година. Това заяви Николай Русев, генерален мениджър на Taxback.com в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air

"От САЩ най-често се връщат данъци на студенти, докато от Европа картината е по-различна. В Германия например професиите, в които работят българи, на които им се връща данък, са медицински персонал, строителство и др. В Ирландия има много голям контингент от международни шофьори, а Холандия - работа в селското стопанство", заяви Русев.

За какви суми става въпрос?

Русев дава пример със сума, възстановена от началото на тази година на моряк от Варна, който е работил в Германия - възстановеният данък е бил 8 500 евро.

"През миналата година една от най-големите възстановени суми е на доктор, който е работил в Ирландия с данъчни възстановяване от 7 700 евро".

По думите на Русев е много важно да се знаят сроковете за възстановяване на сумите, тъй като има случаи, когато те са били губени, след като в продължение на няколко години не е предприемано нищо.

За всяка държава сроковете са различни, но поне три години е най-малката давност, в която човек, работил в чужбина може да си върне надплатените данъци, казва Енчо Йорданов специалист "Американски данъци".

Имат ли право българите на помощи в Щатите и трябва ли да ги връщат?

В Щатите това е доста популярно, но за всеки би било индивидуално. "Специално за Щатите, ако сте чуждо лице за данъчни цели, то нямате право на тези помощи. Ако някой ги е получил по грешка, трябва да ги върне, като дори са описани какви са стъпките в сайта на данъчните на САЩ", заяви той.

Въпреки, че не им се полагат, хора от цял свят вече са получили подобни плащания, казват експертите. Вече е изислено, че има няколко милиарда загубени плащания.

"Това е болезнена тема, защото има много фирми и лица, които предлагат подобен род услуги на пазара. Ние работим за повишаване на данъчната култура на населението и е добре всеки да знае, че данъчната отговорност е лична, освен ако не става въпрос за лицензиран данъчен представител", заяви Русев и дапълни, че има много злоупотреби. 

Какви последствия може да има, ако се прикрива данъчна задлъжнялост в чужбина?

По думите на Йорданов това не разумно. "Ако дължите данък в САЩ например, то няма давност и сте длъжник до живот. След това се налагат съответните глоби за неподадена данъчна декларация, лихви за неплатен навреме данък и сумата се увеличава с времето. Ако имате собственост в Щатите, данъчните ще я вземат, за да покрият задълженията", казва експертът.

Според Русев от години текат разговори за обмен на данъчна информация между данъчните служби на различните държави.

"Със сигурност НАП обменя информация с държави като Холандия и Германия. Имаме случаи на неправомерно получени данъци от Холандия, които по-късно холандската данъчна служба си изисква чрез писма до НАП и до данъкоплатеца. На този етап обаче между САЩ и Европа не тече подобна информация", заяви той.

По думите му сега в България има случи, в които студенти получават писма всеки месец от данъчната администрация на САЩ, че дължат пари и лихвите се увеличават всеки месец.

"Студентите обаче не правят нищо и чакат САЩ да се откажат да им пращат писма. Единият от тях има задължения към САЩ в размер на 28 000 долара", заяви Русев.