"Тракия икономическа зона" е най-голямата индустриална зона в България с над 180 работещи компании в нея, а инвестициите през последните 20 години - над 2 милиарда евро. Заетите в зоната са над 35 000 души, което я превръща в ключов работодател от национално значение. Ето защо екипът на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR се свърза с ръководителя й инж. Пламен Панчев, за да разбере колко пострада тя от вече приключилото извънредно положение.

Голяма част от компаниите в "Тракия икономическа зона" продължават да работят, макар и с намалено работно време. Насред кризата обаче, някои от тях са освободили част от служителите си. Има и такива компании, чиито поръчки са се увеличили заради това, че има много подобни тях компании, са затворени в Европа. Това заяви мениджърът на индустриалната зона Пламен Панчев пред камерата на Money.bg.  По думите му има и компании, които назначават и хора, въпреки че това са единични случаи.

От кои сектори са компаниите, чиято работа се увеличава и къде намалява?

Според експерта производството на резерви части в автомобилния сектор се е увеличило. Продължават да работят активно и текстилните компании. "Най-много са пострадали компаниите, които са обвързани с реализация в Европа, с автомобилната индустрия, машиностроене и голяма част от клиентите им сега изпитват затруднения", каза той.

По думите на експерта много от компаниите не могат да се възползват от мерките, предлагани от правителството, като тази 60/40, тъй като не отговарят на критериите. Един от тях е да има спад в приходите миналата година, но тъй като инвестициите са тогава са били повече, те не могат да се класират.

"Освен това има и някои нови компании, които започнаха работа в края на миналата година и началото на тази година, нямат база за сравнение и не могат да ползват мярката. Надяваме се условията да бъдат допълнени и да се променят критериите, за да имат фирмите по-голям достъп.", заяви Панчев.

Какви други мерки биха помогнали за запазването на работните места?

По думите на експерта не е лесно, особено за по-малките компании, да се ориентират в цялата обстановка. "Предложихме да има общ портал, където да има информация за всички мерки, които се предлагат и през Българска банка за развитие и чрез Фонд на фондовете, за може когато компанията е в нужда да получи цялата информация от едно място", каза Панчев.

Може ли България да спечели от кризата и как?

Според експерта можем да се опитаме да превърнем проблема в предимство. "Свидетели сме на това, че големите компании в автомобилния сектор ще се опитат да съкратят пътищата на доставки, ще пренасочат част от производствата към Източна Европа и ние като доказала се страна в производството на резервни части, можем да обърнем нещата в наша полза", каза той.

По думите му поне в тази индустрия се очаква да има интерес към държавите към Източна Европа. "В момента се опитваме да инвестираме още в инфраструктура като част от идеята да предложим още по-атрактивни условия", заяви Панчев.

Ще се освободи ли работна ръка от други сектори, която да бъде привлечена от индустрията?

Според експерта, ако бъде получена съответната квалификация, било могло това да се случи. "Сега би бил удобен момент да се случи".

Всички инвестиции в зоната за тази година остават засега. "Надяваме се през лятото да стартира строителството на някои предприятия. Това са компаниите са в областта на текстила, медицинското оборудване, две предприятия в областта на селскостопанската продукция", каза той.