През 2019 година броят на милиардерите в света се е увеличил с 8,5% до общо 2825 души, които влизат в тази престижна категория. За същия период тяхното общо богатство е нараснало с 10,3% до 9,4 трилиона долара.

С началото на настоящата година и с разразяването на епидемията от коронавирус нещата изглеждат малко по-различно, като едни от тях са изгубили милиарди през последните няколко месеца, а други са успели да натрупат още такива.

Погледнато по-обобщено супербогаташите, които имат бизнес и активи в областта на технологиите, застраховането, бизнес услугите и здравеопазването са увеличили състоянието си с между 6 и 9% по време на първите пет месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 година.

От друга страна тези с бизнес в областта на корабната индустрия, авиацията и облеклото, включително луксозните стоки, са сред най-зле представящите се.

Това показва нов доклад на експертите от Wealth-X, публикуван тази седмица. Според него по-голямата част от милиардерите в света или три четвърти от тях живеят в едва 15 държави в света. В същите тези страни е разпределено и 80% от тяхното общо богатство.

През миналата година броят на хората с над 1 милиард долара в тези страни се е увеличил с 201 души до 2143 в сравнение с 2018 година. Също така тяхното общо състояние е нараснало с 796 милиарда долара до 7,6 трилиона долара.

Погледнато по-детайлно само в една от тези страни броят на милиардерите е намалял, както и на тяхното състояние. Това са Обединените Арабски Емирства, където броят на супербогаташите е намалял с 14,5% до общо 47, управляващи активи за 163 милиарда долара.

От друга страна най-много нови милиардери са се "родили" в Китай през 2019 година. Азиатската страна е на второ място по този показател с ръст от 20 на сто до общо 342 души със състояние от 1,151 трилиона долара. На първо място са САЩ със 788 милиардери и общо богатство от 3,431 трилиона долара.

Ето и кои са 15-те държави, в които живее всеки трети милиардер в света:

Снимка 486388